Semne că ai fost crescut de părinți toxici

Cei mai mulți părinți fac tot posibilul pentru a le oferi copiilor o educație sănătoasă. Însă părinții pot face greșeli, care pot avea un impact semnificativ asupra vieții celor mici. Acest lucru duce la apariția acelor părinți toxici, cu sau fără voia lor.
Comportamentul părinților toxici poate provoca atât daune emoționale, cât și mentale, care îi pot afecta pe copii chiar și după ce cresc. Dacă ai întâlnit una dintre situațiile de mai jos în timpul copilăriei tale, există șanse mari ca unul sau ambii tăi părinți să fie toxici:

1. Nu te lăsau să-ți exprimi emoțiile negative.


Părinții care refuză să cultive nevoile emoționale ale copilului lor și nu îl lasă pe acesta să-și exprime emoțiile negative creează un viitor în care copilul nu va putea să spună ceea ce vrea. Nu este nimic greșit în a-ți dori să înveți copiii să vadă partea plină a paharului în fiecare situație, dar desconsiderarea sentimentelor negative ale celor mici poate provoca depresia.

2. Foloseau sentimentul de vinovăție și banii pentru a te controla.


Fiecare copil s-a simțit măcar o dată vinovat în fața părinților săi, dar acei părinți toxici recurg la folosirea acestei tactici în mod regulat. Se referă la cazurile în care părinții oferă un cadou scump copilului, așteptând ceva în schimbul său.
Iar părinții care dau o educație sănătoasă copiilor știu că cei mici nu le datorează nimic în schimbul cadourilor sau banilor.

3. Te supuneau tratamentului tăcerii.


Poate fi dificil să vorbești cu cineva când ești supărat, dar tratamentul tăcerii aplicat unui copil este o acțiune dăunătoare și imatură. Acest tratament pasiv-agresiv este toxic oricărui tip de relație, iar cel care îl primește se simte nevoit să repare situația, chiar dacă nu a greșit cu nimic.

4. Nu îți ofereau sentimentul de siguranță.


Unele persoane cred că dragostea dură este o modalitate importantă pentru a se asigura că piticii lor sunt capabili să aibă grijă de ei în viitor. Sentimentul de siguranță și afirmarea părinților reprezintă abordarea potrivită pentru o creștere sănătoasă a copiilor.

5. Te criticau prea mult.


Nu există părinți care să nu-și critice copiii din când în când. Fără această componentă importantă, probabil că nu am fi învățat să facem numeroase lucruri bine.
Însă un părinte toxic exagerează în cazul criticilor, legându-se de orice acțiune a copilui. Părinții pot trăi cu impresia că acționează în acest fel pentru a se asigura că copiii lor evită greșeli mari. Dar acest tip de comportament duce doar la transformarea celui mic într-un critic de sine aspru, care îl poate dezechilibra în timpul maturității.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod