Cum să scapi de gândurile negative precum un maestru zen

Multe persoane se identifică cu gândurile lor. Acestea presupun implicit că, dacă sunt gândurile lor, atunci ele le generează.
Însă gândurile sunt niște expresii efemere ale esenței noastre profunde. Dar ce se întâmplă când gândurile negative ne inundă mintea? Cum ne putem face să înțelegem că mințile noastre generează uneori imagini și idei cu adevărat negative? Aceasta este o întrebare la care mulți oameni au încercat și încă încearcă să răspundă. 

Vrei să scapi de gândurile negative? Iată ce ar face un maestru zen!


Mulți oameni experimentează acest tip de gânduri nedorite sau negative, însă cele mai multe persoane pot să respingă aceste gânduri. Pentru cei mai mulți, gândurile negative sunt o supărare trecătoare. Psihologul Stanley Rachman le-a arătat un chestionar studenților sănătoși și a descoperit că practic toți au recunoscut că au aceste gânduri din când în când.
Astfel de gânduri rele sunt universale în rândul oamenilor și aproape sigur o parte a condiției umane. Cu alte cuvinte, toți oamenii au gânduri intruzive din când în când. Și este normal. Chiar dacă știi că acest lucru este normal și apare în viața fiecărei persoane, este mai greu să scapi de el. Deși unii oameni sunt capabili să se abțină de la aceste gânduri, nu toate persoanele sunt la fel de norocoase. Pentru unii, gândurile intruzive dețin această fascinație sau semnificație profundă și este foarte greu să nu devină obsedați de ele și să se întrebe mereu ce reprezintă. Însă gândurile negative pot funcționa ca profesori. Mai exact, ca maeștri zen, care te lovesc cu un băț peste cap atunci când greșești.

Iată de ce nu trebuie să te identifici atât de mult cu gândurile tale!


Mulți gânditori orientali au considerat mintea ca fiind un organ senzorial, precum urechile.
Nu este clar dacă ai o esență de bază, așa că atunci când spui că gândurile sunt ale tale nu are sens. Dacă nu ai un sine esențial, nu există niciun lucru de care să aparțină gândurile. Limita dintre tine și restul lumii este nebuloasă și poroasă, deci nu este clar dacă generezi gândurile sau dacă sunt generate de realitate, de natură.

Într-un anumit context științific, putem vedea cu ușurință că multe dintre lucrurile care se întâmplă cu noi provin din afara noastră, în procesul evoluției sau în mediile naturale și culturale în care am fost crescuți. Chiar dacă gândurile tale sunt în întregime ale tale, nu există altă cale decât să le accepți. Dacă ceva nu poate fi schimbat, rezistența nu rezolvă nimic și duce doar la suferință.
Cea mai mare parte a personalității și a conținutului nostru de bază este asamblată prin procese care nu țin de controlul nostru, deci nu trebuie să ne simțim vinovați de conținutul gândurilor noastre. Chiar dacă gândurile noastre dezvăluie ceva despre noi, probabil că este vorba doar de un program biologic sau cultural învechit care a ajuns în mintea noastră și nu spune nimic profund sau semnificativ despre noi. Putem doar să ignorăm acest program și să lăsăm gândurile corespunzătoare să meargă mai departe.

Unul dintre principiile de bază ale terapiei comportamentale cognitive este că uneori gândurile sunt doar gânduri și nu spun nimic semnificativ despre cine suntem noi cu adevărat. Gândurile ar putea fi chiar manifestări ale unei conștiințe pe care o avem cu toții.
Este important să nu renunți complet la gândurile negative și să nu te prefaci că acestea nu fac parte din experiența ta. Acceptă-le și împacă-te cu propria persoană negativistă, pentru a o îmblânzi și pentru a-i valorifica puterea într-un mod sănătos. La sfârșitul zilei, indiferent ce gânduri ai, cel mai mult contează cum le răspunzi. Greșelile sunt inevitabile, așa că exersează compasiunea și iertarea propriei persoane!
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod