Cum să transformi nervii în empatie

Atunci când ne enervăm, suferim. Dacă poți înțelege acest lucru, atunci îți dai seama că și cealaltă persoană care este furioasă suferă. Când cineva te insultă sau are un comportament violent, trebuie să fii suficient de inteligent pentru a vedea că persoana respectivă suferă din cauza propriei furii și violențe. Dar avem tendința să uităm.
Când vedem că nervii noștri nu se deosebesc prea mult de nervii altora, atunci putem declanșa mecanismul ghidat de empatie. Există atât de multe supărări în fiecare zi, deoarece viața este nedreaptă. Însă știi cum să transformi nervii în empatie?

Ciclul durerii: Învață cum să schimbi nervii în empatie


Oamenii sunt nervoși și au dificultăți când vine vorba de direcționarea și gestionarea furiei. Însă ciclul durerii s-ar putea să te ajute să fii într-o stare de spirit mai liniștită. În acest ciclu, oamenii acționează în mod negativ ca urmare a durerii interioare. Chiar dacă această durere este greu de înțeles pentru persoanele care nu o simt, durerea există. 

Deși poate fi mai ușor dacă înțelegi cauzele și dinamica specifice durerii oamenilor, în majoritatea cazurilor acest lucru nu este posibil, deoarece nu poți intra în capul cuiva.
Dar putem totuși să acceptăm că celelalte persoane simt durere. Odată ce acceptăm acest lucru, putem să îl raportăm la propria persoană și, prin urmare, să simțim empatie. 

Acest lucru este foarte dificil de făcut în momentul respectiv. S-ar putea să te ajute să respiri adânc și să închizi ochii. Atunci când respiri, îți poți imagina că inspiri durerea celeilalte persoane, care pare ca fumul sau poluarea la nivel intern. Atunci îți poți imagina prin ce trece cealaltă persoană. De aceea este important să înțelegi care este durerea. Îți imaginezi că persoana cealaltă gestionează durerea și, pe măsură ce inspiri și expiri, îți vizualizezi respirația ca pe niște vapori de pace. Te simți mai calm și mai ușor. Este un fel de alchimie pentru suflet, care transformă nervii în empatie. 

Da, este nevoie de multă energie și efort pentru a-ți suprima sentimentele atunci când deja te simți epuizat alături de o persoană nervoasă.
Însă nervii interiorizați și nevoia de a-i direcționa către ceva sunt o povară care te lasă fără puteri. Trebuie să cari această povară după tine și să găsești locul potrivit pentru a o lăsa. Trebuie să depui efort pentru a nu-ți descărca nervii pe cineva. Acest exercițiu de alchimie pentru suflet este exact opusul suprimării. Atunci când faci acest ritual, sentimentul pe care îl ai este mai mult de ușurare sau dizolvare. Mai degrabă decât să îi faci cuiva o favoare, te tratezi pe tine bine, ceea ce îți permite să te porți și cu alții frumos. 

Chiar și atunci când altcineva este în mod clar cauza furiei tale, este important să îți aduci aminte că nu este cu adevărat persoana respectivă. Este suferința sa care stă la baza acțiunilor dureroase. Da, este responsabilă pentru ceea ce face, dar te ajută să îți aduci aminte că ești uman atunci când acționezi conform durerii tale.
Dacă ți se pare că această gândire îi permite persoanei respective să scape prea ușor de ceea ce a făcut, adu-ți aminte că indiferent de cât de dureroase sunt acțiunile cuiva, nimeni nu te poate face să te simți într-un anumit fel. În cele din urmă, modul în care reacționezi intern la acțiunile cuiva, la ce alegi să te concentrezi și modul în care gândești sunt propriile tale responsabilități. Atunci când dai vina pe o persoană pentru cum te simți este ca și cum i-ai oferi puterea asupra persoanei tale.

Aceasta nu este o scuză pentru comportamentele nepotrivite. Dacă cineva face ceva crud, nedrept sau agresiv, persoana respectivă este responsabilă. Dar oricât de rănit te simți în acel moment, acea persoană nu are puterea să te facă să cari după tine acea durere sub formă de furie.
În acest fel ai grijă de tine prin oprirea reacției în lanț a nervilor, care poate duce la tot felul de comportamente nefericite și dureroase. 

Adevărul este că poți fi victima agresiunii cuiva în diferite momente în viață, dar numai tu poți hotărî dacă rămâi victimă, cărând negativitatea după tine în viață. Atunci când te ajuți renunțând la nervii tăi, îi ajuți și pe cei din jurul tău. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod