De ce ne este greu să acceptăm moartea unei persoane dragi?

Moartea unei persoane dragi este o experiență prin care nimeni nu își dorește să treacă. Acest lucru este valabil mai ales dacă moartea este prematură, cum ar fi decesul unui copil sau decesul cauzat de un accident. Iată de ce ne este greu să acceptăm moartea unei persoane dragi!
Care este motivul pentru care nu putem să acceptăm moartea unei persoane dragi?

S-ar putea să simți că povara morții unei persoane dragi asupra vieții tale este una pe care nu o vei depăși niciodată. Acceptarea morții unei persoane iubite este posibilă, însă aceasta te va schimba pentru totdeauna ca persoană. Capacitatea ta de a procesa moartea și etapele ulterioare ale durerii te vor conduce pe drumul spre acceptare. Acceptarea morții nu înseamnă că rămâi neafectat. Moartea unei persoane dragi te va schimba, dar modul în care treci prin procesul de după va determina acceptarea și capacitatea ta de a merge mai departe în viață.

Problema reală este reprezentată de faptul că majoritatea oamenilor care se află în timpul suferinței lor nu își pot imagina acceptarea pierderii persoanei iubite.
Acestora li se pare că, dacă fac acest lucru, dau de înțeles că persoana pe care au pierdut-o nu a fost atât de importantă pentru ei sau că nu merită tristețea și durerea pe care le simt. Însă, atunci când pierdem pe cineva, trecem prin următorii pași: negare / izolare, furie, negociere, depresie și acceptare. Nu toți oamenii parcurg acești pași întotdeauna în aceeași ordine. În unele cazuri, oamenii pot sări peste unii pași.

Cu toate acestea, acești cinci pași sunt, în general, perioadele prin care trec oamenii în experiența durerii emoționale.
Aceste etape au fost studiate de către cercetători și s-au dovedit a fi experimentați de oamenii din întreaga lume, indiferent de cultură, etnie, religie, statut socio-economic etc. Înțelegerea acestor etape poate ajuta o persoană care suferă să își dea seama că emoțiile pe care le simte sunt normale și că sunt trăite și de alte persoane aflate în situații similare.

Procesul dureros de după moartea unei persoane dragi nu este unul ușor. De cele mai multe ori, este greoi, inconfortabil și te face să nu mai vezi nimic altceva în jurul tău.
Însă nu reprezintă o fază permanentă, chiar dacă așa se simte în acel moment. S-ar putea să te afli în stadiul depresiei, în care te simți pierdut și foarte trist. Acest sentiment poate fi atât de copleșitor, încât te întrebi dacă vei mai simți vreodată fericire sau bucurie. Pentru a continua să trăiești, trebuie să înțelegi procesele prin care treci, pentru a nu rămâne blocat în această fază.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod