Psihologii avertizează că Facebook poate cauza depresie

Un nou raport realizat de psihologii de la Universitatea din Pennsylvania a stabilit că o perioadă excesivă de timp petrecută pe rețelele sociale, cum ar fi Facebook, Instagram și Snapchat, ar putea cauza depresie în rândul generației Millennials. Iată cum au descoperit acest lucru!

Facebook poate cauza depresie. Iată cum au ajuns psihologii la această concluzie!


A fost frapant ce au descoperit psihologii pe parcursul a trei săptămâni. Ratele depresiei și singurătății s-au diminuat semnificativ pentru persoanele care au limitat utilizarea rețelelor sociale. Studiul a fost publicat în Journal of Social and Clinical Psychology.

Cercetătorii au recrutat 143 de studenți pentru două studii diferite, unul în semestrul din primăvară și unul în semestrul din toamnă. Fiecare participant trebuia să aibă un cont de Facebook, de Instagram și de Snapchat, inclusiv un iPhone.
Oamenii de știință au colectat date despre studenți timp de o săptămână pentru a obține o bază de la care să pornească analiza folosirii rețelelor sociale. De asemenea, au fost folosite chestionare care au evaluat starea de sănătate mintală a participanților, în funcție de șapte factori diferiți: sprijinul social, frica de a nu rata lucruri, singurătatea, acceptarea de sine, anxietatea, depresia și stima de sine. 

Folosirea rețelelor sociale mai rar decât ai face-o de obicei duce în mod obișnuit la scăderi semnificative ale depresiei și singurătății.
Aceste efecte sunt deosebit de pronunțate pentru persoanele care au fost mai deprimate când au început studiul. Legătura dintre folosirea excesivă a rețelelor sociale și problemele de sănătate mintală a fost deja stabilită în studiile anterioare. Dar depresia și singurătatea nu au fost corelate până acum cu rețelele sociale.

Oamenii singuri și deprimați folosesc platformele precum Facebook pentru că își doresc conexiuni sociale. Social media în ansamblu face ca oamenii să devină și mai singuri și din ce în ce mai deprimați.
Studiul nu a acoperit și motivul pentru care social media îi deprimă pe oameni.

Psihologii au oferit un exemplu. Este vorba despre comparația socială descendentă. O persoană își revizuiește feed-ul și observă nenumărate postări cu prietenii săi care au parte de experiențe extraordinare. Ca rezultat, ești supus unui risc mai mare de a crede că viața ta este groaznică în comparație cu a celorlalți. Rețelele sociale reprezintă un instrument vital pentru mulți tineri din economia modernă.
Acest lucru înseamnă că nu pot renunța complet la acestea. De aceea, studiul s-a axat pe reducerea utilizării rețelelor sociale. În timp ce zece minute s-ar putea să nu ți se pară prea mult, studiul a arătat că până și un interval atât de mic poate ajuta în cazul depresiei.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod