6 lecții importante pe care le poți prelua de la filozoful chinez Lao Tzu

Născut în anul 601 î.Hr, Lao Tzu a devenit unul dintre cei mai influenți filozofi din China Antică. A fondat taoismul și a scris cartea „Tao Te Ching”. Învățăturile sale sunt relevante și astăzi, mai ales datorită lecțiilor utile pe care le poți aplica.
Renumitul filozof Lao Tzu a fost foarte respectat și i-a învățat pe oameni multe lucruri utile pentru liniștea interioară și prevenirea stresului. Lecțiile sale sunt încă folositoare, chiar dacă a trecut foarte mult timp de atunci și le poți aplica și tu pentru a te simți mai bine în fiecare zi.

 
Iată care sunt principiile filozofului Lao Tzu, relevante inclusiv în lumea modernă:

 
1. Poți fi liber când renunți

Lucrurile se vor întâmpla exact atunci când le permiți să se desfășoare. Nu ai cum să forțezi nimic să apară în viața ta. Odată ce poți accepta acest lucru vei putea renunța la toate așteptările care îți provoacă mult stres. Renunțarea în acest sens îți va permite să vezi lumea din jurul tău într-o lumină nouă.
Vei putea să acționezi fără să depui un efort prea mare și vei învăța mereu lucruri noi prin simpla prezență și integrarea completă în momentul prezent.

 
2. Binele învinge întotdeauna

Universul conține atât elemente negative, cât și pozitive, atât persoane cu intenții bune, cât și oameni malițioși. Indiferent cât de puternică ți se pare influența factorilor negativi la un moment dat, fii convins că nu va putea înfrânge niciodată bunătatea. Fii amabil cu ceilalți și tratează-i așa cum îți dorești să fii tratat la rândul tău. În afară de acest lucru este esențial să oferi celorlalți din energia și timpul tău, chiar și din lucrurile materiale. Atât bunătatea, cât și acțiunea de a împărți diferite lucruri cu alte persoane vor crea mai multă iubire în jurul tău și te vor proteja de influențele negative.

 
3. Schimbarea este inevitabilă

Totul se schimbă. Plantele cresc și mor, soarele răsare și apune, iar Pământul continuă să se rotească în jurul soarelui.
La fel cum toate lucrurile din viața ta se schimbă, și viața însăși este supusă modificărilor. Într-o zi nu vei mai fi în această lume și din acest motiv trebuie să înveți să te bucuri de fiecare clipă pe care o ai la dispoziție. Odată ce accepți că schimbarea are loc independent de tine și că nu poți face nimic pentru a o opri îți vei pierde teama de necunoscut și vei fi mai receptiv la lucrurile noi.

 
4. Aroganța te va distruge

Dacă încerci constant să te definești în termeni superlativi nu vei putea să descoperi cine ești cu adevărat. În plus, dacă încerci să-i controlezi și pe cei din jurul tău vei pierde posibilitatea de a-ți crea o forță interioară proprie. Nu poți găsi adevărata fericire decât renunțând la aroganța care te trage înapoi și împiedică orice progres.

 
5. Umilința este sursa înțelepciunii

Există unele persoane care sunt convinse că știu totul, dar tocmai acești oameni vor rămâne ignoranți pentru totdeauna. Dacă recunoști că există lucruri de care nu ești sigur sau că ai nevoie de mai multe informații vei avea puterea de a te educa în mod constant și de a deveni mai bun în fiecare zi.
Vei putea să înveți, iar viața ta va deveni mai complexă ca urmare a fluxului de cunoștințe cu care intri în contact. Această activitate în sine te va face înțelept.

 
6. Fii tu însuți în orice situație

Dacă îți pasă mereu de ce spun alții despre tine vei ajunge să fii prizonierul gândurilor negative și al îngrijorării. Pentru a fi fericit trebuie să înveți să fii mulțumit de cine ești și să nu te mai compari cu alte persoane. Nu ai nevoie să concurezi cu nimeni și nici nu trebuie să te temi să-ți arăți adevărata personalitate.
 
Aceste lecții datează de multe secole, dar sunt în continuare importante. Aplică sfaturile filozofului și vei reuși să reduci stresul și să ai o viață mai liniștită și fericită.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod