Ce este sinestezia și cum îți dai seama dacă e prezentă în viața ta?

Ai auzit vreodată de sinestezie? Unii oameni pot auzi culorile, pot vedea muzica și pot face foarte multe asocieri la care nu te-ai fi gândit vreodată că sunt posibile.
Poate că nu ți-ai dat seama până acum că sinestezia face parte din viața ta. Iată la ce indicii ar trebui să fii atent!

Cum îți dai seama dacă sinestezia face parte din viața ta de zi cu zi?


Unii oameni se gândesc la zilele săptămânii ca fiind de diferite forme, cu anumite culori asociate fiecăreia. Sinestezia nu este o halucinație care pare a lua viață, ci mai mult o asociere interesantă. Dacă sinestezia nu este prezentă în viața ta, gândește-te la următorul joc! Să spunem că era un copil pe care îl chema Robert în școala ta, care se purta urât cu toată lumea, iar ție nu îți plăcea de el. Urmează să ai un copil, iar părinții tăi îți sugerează să îi pui numele Robert.
Însă tu nu te poți gândi la acest nume fără a-ți imagina acel băiat pe care nu îl puteai suporta din copilăria ta.

La fel funcționează și sinestezia. Când vezi o anumită literă, te gândești în același timp și la o culoare. Dacă îți programezi o întâlnire pentru ziua de marți, creierul poate că își imaginează în mod automat săptămâna ca un cerc, cu un sector albastru în jurul orei 5, acolo unde va avea loc întâlnirea.

Cât de des este întâlnită sinestezia?


Asocierea dintre idei, culori, timp, litere, numere, sunete, arome și personalități este destul de comună. Și aceasta este sinestezie dacă s-au stabilit la nivelul minții tale în timp, fără niciun motiv aparent.
Dacă întâlnești o persoană drăguță numită Robert, vei rupe asocierea anterioară și vei începe să construiești una nouă. Acest lucru nu este sinestezie. Dar dacă te-ar întreba cineva ce culoare asociezi fiecărei litere din alfabet, iar răspunsul tău nu s-ar schimba de-a lungul anilor, atunci este vorba despre sinestezie.

Presupunem adesea că sinestezia este rară, dar unele studii, cum ar fi unul realizat în 2006, sugerează că este destul de comună. Aproximativ 4% dintre persoanele testate au dezvoltat un anumit tip de sinestezie, cel mai frecvent fiind reprezentat de asocierea culorilor cu zilele săptămânii. Un alt tip comun, cel al asocierii culorilor cu numere sau litere, a fost prezent la 1% dintre oameni.

Sinestezia pare să se dezvolte la un moment dat în copilărie, nu te naști cu ea.
Alfabetul mental al unei persoane poate avea culori diferite față de al altei persoane, dar creierul funcționează în același mod. 

Oamenii în viața cărora este prezentă sinestezia tind să-și asume faptul că își imaginează un calendar sau o jucărie din copilărie. Există și un anumit adevăr în acest sens. Un set popular de litere magnetice de jucărie se potrivește cu unele dintre cele mai comune asocieri ale culorilor cu literele. De exemplu, litera "A" este aproape întotdeauna roșie în cărți și jucării. Dar multe dintre celelalte culori sunt diferite. 

Creierul uman imprimă lucruri de genul acesta în timpul în care învățăm culorile și literele, dar apoi distorsionăm aceste imagini pentru a se potrivi cu alte modele pe care creierul le observă sau le deduce.

Tu asociezi culorile sau secvențele spațiale cu numere, litere, zile ale săptămânii, luni ale anului sau orice altceva care nu are o culoare sau o formă inerentă? Cum rămâne cu celelalte asociații sinestezice, cum ar fi cele care leagă conceptele, muzica sau senzațiile cu arome, culori sau personalități? Și dacă ai observat unele dintre aceste legături în creierul tău, cât timp ți-a luat până ai realizat că aceste asocieri sunt cunoscute sub numele de sinestezie?
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod