mama

Cum recunoști o mamă narcisistă

O mamă narcisistă este un părinte cu tulburare narcisistă de personalitate, construit psihologic pentru a atrage atenția, fie din carismă, frumusețe, inteligență sau prin finanțe.
Însă copiii părinților narcisiști se simt confuzi și pierduți, căutând dragostea pe care nu au primit-o acasă. Aceștia se așteaptă ca mamele să îi îngrijească și să îi susțină, dar nu li se oferă dragostea și sprijinul de care au parte copiii cu părinți normali. O mamă narcisistă nu este întotdeauna ușor de observat. Iată câteva trăsături la care poți fi atent!

 

Semne prin care poți să recunoști o mamă narcisistă


1. Este dependentă de control


O mamă narcisistă preferă să aibă control complet asupra tuturor aspectelor vieții copilului său, de la prieteni, la muzică, haine și obiceiuri. Îi place să manipuleze și o face bine.
Folosește șantajul emoțional pentru a-l face pe copil să facă ceea ce vrea ea.

2. Atrage atenția asupra sa


Copilul s-ar putea să încerce să povestească despre o problemă de la școală sau despre o situația dificilă cu prietenii, dar o mamă narcisistă va schimba direcția conversației pentru a se concentra asupra ei. Copilul poate începe să vorbească despre cât de trist este de faptul că prietenul său cel mai bun se mută și se poate trezi că mama sa începe să vorbească despre ce a pățit ea în copilărie.

3. Se enervează când lucrurile nu merg cum vrea ea


Își pierde răbdarea destul de ușor și dă vina întotdeauna pe copil și pe alții, în loc să recunoască faptul că ea ar putea fi problema. Copilul și soțul său tind să meargă pe vârfuri în preajma sa, fiindu-le frică să nu provoace o furtună.

4. În mod ironic, îi pasă ce gândesc oamenii despre ea


O mamă narcisistă va face tot ce îi stă în putință pentru a arăta bine în fața altor oameni, în detrimentul copiilor și soțului ei. Va transforma orice victorie a copilului sau a soțului în propria victorie, pentru a-i impresiona pe cei din jurul său.

5. Îi place să ofere recompense și să pedepsească


Mamele narcisiste știu că cea mai puternică armă asupra copiilor lor este dragostea. Nu își împărtășesc adesea dragostea cu cei mici, dar atunci când o fac, de obicei, este în ochii tuturor, pentru a le face să arate bine.
Cu toate acestea, își retrag afecțiunea ca pedeapsă atunci când simt că cei mici le dezamăgesc, ceea ce, în ochii lor, se întâmplă adesea.

6. Îi tratează pe ceilalți ca pe niște slujitori


Copilul unei mame narcisiste va acționa adesea ca un sclav personal, în speranța că va primi afecțiune.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod