Ce nu știai despre stângaci

De ce sunt oamenii împărțiți în stângaci și dreptaci? De ce sunt mai mulți oameni capabili să lucreze cu mâna dreaptă decât cu cea stângă? Studiile științifice legate de acest subiect au dezvăluit că stângacii și dreptacii au creiere diferite, iar alegerea mâinii dominante este mai degrabă consecința acestui fapt, nu cauza.

Curiozități despre stângaci pe care nu le știai


Oamenii de știință nu au identificat anumite gene ca un factor major, dar au observat că folosirea mâinii stângi este mai frecvent întâlnită în familiile în care există deja oameni cu această particularitate. În plus, au descoperit că stilul de gândire al oamenilor stângaci este diferit de cel al dreptacilor. Oamenii stângaci au fost nevoiți să își adapteze întreaga viață la lumea dreptacilor, așa că sunt mai independenți.
Iată alte câteva curiozități!

1. Stângacii reprezintă 5-10% din populația mondială totală.

2. În majoritatea cazurilor, stângacii folosesc jumătatea dreaptă a creierului, spre deosebire de dreptaci, care folosesc partea stângă a creierului mai des.

3. Stângacii au aptitudini bune la sporturi, cum ar fi înotul, boxul, tenisul și baseballul.

4. Mai mult de 40% dintre cei mai mari jucători de tenis din lume sunt stângaci.

5. Stângacii văd mai bine sub apă.

6. Un sondaj publicat în British Journal of Health Psychology realizat cu ajutorul a peste 25.000 de subiecți din 12 țări a arătat că stângacii beau mai des.

6.
Potrivit statisticilor, dintre toți absolvenții de facultate care au ajuns să aibă o carieră de succes, au fost cu 26% mai mulți stângaci.

7. La animale, cum ar fi pisicile, șoarecii și șobolabii, procentul de dreptaci este egal cu cel al stângacilor.

8. Studiile au arătat că stângacii sunt mai talentați în domeniul matematicii și al arhitecturii, în timp ce dreptacii au abilități verbale mai dezvoltate.

9. Persoanele stângace sunt mai predispuse la insomnie.

10. Statisticile arată că femeile, care sunt însărcinate în jurul vârstei de 40 de ani, au șanse cu 128% mai mari să nască un copil stângaci.

11.
În urma unui studiu restrâns publicat în Journal of Nervous and Mental Disease, s-a descoperit că stângacii își exprimă emoțiile în mod diferit față de dreptaci. De exemplu, aceștia se pot enerva mai repede.

12. Oamenii de știință au stabilit că, dacă o persoană stângace își rănește mâna dominantă, învață să o folosească pe cealaltă mai repede decât o face un dreptaci.

13. Persoanele care își folosesc mai mult mâna stângă sunt mai susceptibile de a suferi de alergii și astm.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod