De ce avem coșmaruri

Coșmarurile sunt o sursă de confuzie sau anxietate pentru cei mai mulți oameni, însă acestea aduc și beneficii conform oamenilor de știință. Iată de ce avem coșmaruri!

Motivul pentru care avem coșmaruri


Coșmarurile sunt utile pentru supraviețuirea noastră. În caz contrar, ar fi fost eliminate de evoluție până în prezent, după cum a declarat Deirdre Barrett, psiholog la Universitatea Harvard. Barrett este de părere că aceste coșmaruri sunt calea creierului de a se concentra pe problemele pe care oamenii trebuie să le abordeze. Coșmarurile au evoluat pentru a ne atenționa de potențialele pericole. Chiar și coșmarurile post-traume, care retraumatizează pacienții, ar fi putut fi utile în trecut, când un animal sălbatic care te-a atacat s-ar fi putut întoarce.
Dar acest semnal de alarmă poate să nu mai fie atât de util în zilele noastre.

Însă când vine vorba de incendii, accidente de mașină, violuri, jafuri și alte pericole din zilele noastre, care nu se vor mai repeta în curând pentru aceleași victime, acest mecanism adaptiv nu ne face întotdeauna bine, a subliniat Barrett. Cu toate acestea, unele coșmaruri te pot atenționa că ar trebui să faci ceva, iar atunci ce conștientizezi aceste lucruri, îți poți convinge subconștientul să nu se mai concentreze la asta.

Ce să faci dacă ai coșmaruri?


Cum ar putea cineva să-și convingă subconștientul să evite coșmarurile repetate? Oamenii pot să-și imagineze un sfârșit al coșmarului lor. Unii oameni preferă să lupte împotriva unui atacator, alții preferă să fie salvați de altcineva.
Unii vor o soluție realistă, iar alții una metaforică. Odată ce ai găsit finalul tău preferat, îl poți repeta în timpul zilei și apoi înainte de culcare, pentru a-ți reaminti că vrei să ai acest final dacă ai din nou coșmaruri.

Cu toate acestea, înainte de a încerca să schimbi coșmarul, ar trebui să încerci să-i descifrezi adevăratul sens. Uneori, analizarea unui coșmar poate ajuta o persoană să vadă corelația cu stresul din timpul zilei.

Coșmarurile reprezintă o parte normală a somnului, iar frecvența acestora variază de la o persoană la alta.
Deși poate părea că numeroasele coșmaruri într-o perioadă scurtă de timp reprezintă o problemă, este posibil ca persoanele respective să aibă vise mai intense în general.

Ar trebui să soliciți ajutorul unui specialist pentru coșmarurile tale atunci când acestea îți schimbă starea de spirit din timpul zilei și îți dau anxietate. Unii oameni au coșmaruri în mod frecvent și nu îi deranjează acelea care li se par interesante.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod