prietenie

Ce să faci și ce să nu faci când un prieten îți spune că e trist

Este foarte important să știi ce să spui atunci când un prieten împărtășește veștile sale triste cu tine. Însă s-ar putea să nu știi ce să faci și ce să nu faci când un prieten îți spune că e trist. Când cineva la care ții este rănit, este normal să îți dorești să se simtă mai bine și să îl ajuți. Chiar și atunci când îi înțelegi situația, poate fi greu să-ți sprijini prietenul. Nu există o modalitate perfectă de a te adresa situațiilor dureroase, dar poți dezvolta unele practici pentru a gestiona veștile proaste.
Ce este bine să faci și ce să nu faci atunci când un prieten e trist

Intențiile tale bune s-ar putea să-ți facă prietenul să se simtă mai prost


Poate că spui ceva greșit sau ești insensibil la sentimentele sale. Un răspuns inadecvat poate să-l facă pe prietenul tău să se simtă mai trist. Schimbarea subiectului nu ajută deloc în acest caz. În mintea ta, există o șansă ca prietenul tău să-și îndrepte atenția către ceva care chiar îi face plăcere. Însă schimbarea subiectului nu îl ajută, deoarece pe prietenul tău nu îl interesează ce filme sunt acum la cinema sau cât de mult îți place noul restaurant abia deschis.
Această abordare este problematică pentru că prietenul tău are nevoie și vrea să fie auzit. Dacă schimbi subiectul, îl privezi de șansa de a se descărca și se va simți invalid și respins. Iar oferirea unei reasigurări pozitive va face mai rău. Atunci când prietenul tău vine să-ți povestească necazurile sale, poate fi tentant să-i spui că totul va fi bine. Probabil că tu chiar crezi ceea ce spui, dar nu este neapărat ce vor alții să audă.

Ascultă-ți prietenul și validează-i sentimentele


Până la urmă, prietenul tău vrea să fie auzit. Oferă-i darul de a-l asculta cu răbdare.
Lasă prejudecățile la o parte, nu te gândi la ce să-i răspunzi. Dar nu asculta în tăcere. Trebuie să înveți să îl asculți în mod activ. Reasigură-l prin contact fizic! Cu alte cuvinte, ai grijă ca limbajul corpului tău să indice faptul că îl auzi. Poți da aprobator din cap și face contact vizual cu acesta, pentru a-l ajuta să se simtă în siguranță. De asemenea, este important să vorbești fără a-l fixa. Are nevoie de validare din partea ta, precum și de înțelegere.
Și trebuie să știe că încerci să-l înțelegi, precum și momentele grele prin care trece.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod