Ce să nu-i spui niciodată unui bolnav de cancer

Uneori nu știi cum să reacționezi și să te comporți cu o persoană bolnavă de cancer, astfel încât să-i fii alături și să ajuți cât de mult poți tu!
Alături de bolile de inimă, cancerul este o maladie care ucide foarte mulți oameni din întreaga lume. Nu este deloc ușor să știi cum să te comporți cu cineva bolnav de cancer ca să îl poți ajuta în adevăratul sens al cuvântului. Uneori, pur și simplu, nu știm care ar fi cea mai bună abordare. Însă, de cele mai multe ori nu contează ceea ce am putea spune, ci mai degrabă ceea ce nu ar trebui să-i spui niciodată unui bolnav de cancer, informează site-ul Health Spirit Body.


Iată ce să nu-i spui niciodată unui bolnav de cancer:


”Dacă te pot ajuta cu ceva să-mi spui”
O persoană care a aflat că are cancer și trece printr-un tratament oncologic dificil se confruntă cu multe stări de anxietate, devine confuză, iar ultimul lucru de care are nevoie este acela de a-i da o altă sarcină. În loc să spui acest lucru este de preferat să spui ”Trec pe la farmacie, pot să-ți cumpăr ceva?” sau ”pot să-ți aduc ceva de mâncare pentru marți seara?”

”Ești foarte curajos (oasă)”
Dacă-i spui unui bolnav de cancer că este curajos poate să-i genereze o stare de anxietate și vină în orele în care se simte dărămat și extrem de speriat de toată situația prin care trece.
Este ca și cum s-ar simți vinovat pentru faptul că îi dezamăgește pe cei din jurul lui. Curajul este o alegere pe care o poate face. Supraviețuirea nu este ceva ce poate controla. Dacă nu știi cum să-l incurajezi este de preferat să spui ”Sunt foarte mândră de tine”.

Nu-i recomanda tratamente alternative
În urma unui asemenea diagnostic, familia și apropiații încearcă să găsească ceva ca să fie de ajutor, ajungând astfel să sugereze terapii alternative sau diete despre care au citit/aflat că ar putea să-i ajute în lupta cu această boală cruntă. Aceste lucruri îi pot da speranșe false și îl pot dărâma și mai tare când nu funcționează.
Cel mai bun lucru pe care-l poți face este acela de a-l asigura că este pe mâini bune și că medicii fac tot ce le stă în putință ca tratamentul să dea roade. 

Nu întreba despre prognosticul bolii
Poate să fie extrem de stresant pentru bolnav să repete de o grămadă de ori povestea lui. Este de preferat să obții toate detaliile referitoare la evoluția și prognosticul bolii de la o persoană apropiată lui. 


Mai bine taci dacă nu ai nimic de spus
Atunci când vorbești doar pentru a nu fi stânjenit de liniște poți să pui întrebări care fac mai mult rău decât bine. Nu trebuie neapărat să vorbești, doar faptul că îi stai alături în liniște poate să fie un sentiment reconfortant.
Trebuie doar să fii acolo și să-i oferi forța de a lupta cu această boală cruntă.


Ce poți să-i spui unui bolnav de cancer


„Cancerul este o boală nesuferită„
Atitudinea pozitivă este extrem de importantă în aceste situații. Însă, la fel de important este și păstrarea contactului cu realitatea. Nu trebuie să-i prezinți mereu doar partea bună a lucrurilor. Nu trebuie să-i faci mereu recomandări sau să spui ”îmi pare rău”. Uneori, ceea ce ajută cu adevărat este tocmai a admite că această boală este una de-a dreptul nesuferită. 


„Cancerul este înspăimântător„
Ascultă înainte de a vorbi și nu spune niciodată că înțelegi exact cum se simte.
Trebuie doar să fii prezent și să-i dai forța să continue lupta. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod