De ce oamenii inteligenți suferă de Sindromul Impostorului?

Te-ai gândit vreodată că doar prin noroc ai ajuns la locul de muncă actual? Sau că nu ești atât de talentat pe cat pare și că vei fi dat afară de la muncă atunci când se va afla despre abilitățile tale adevărate? Probabil că suferi de Sindromul Impostorului. Iată de ce sunt afectați oamenii inteligenți de acesta!

Care este motivul pentru care oamenii inteligenți suferă de Sindromul Impostorului și cum pot scăpa de el?


Sindromul Impostorului nu este catalogat ca un diagnostic oficial. Impostorii suferă de o îndoială de sine cronică și de un sentiment de fraudă intelectuală. Aceștia par incapabili să își internalizeze realizările, indiferent de cât succes au în domeniul lor. Persoanele care au succes și realizări importante suferă de multe ori, așa că sindromul impostorului nu este echivalent cu stima de sine scăzută sau cu lipsa de încredere.
De fapt, unii cercetători au corelat acest sindrom cu perfecționismul, mai ales în rândul femeilor și al cadrelor universitare.

Cum să scapi de Sindromul Impostorului?


1. Reîmprospătează-ți memoria


Ține o listă cu realizările tale pentru a-ți aminti ce poți face. Deși pare simplu, un set de afirmații pozitive pe care le spui cu voce tare sau doar în capul tău poate reprograma căile neuronale din creier și preveni comenzile rapide automate care duc la modelele de gândire negativă.
Gândește-te că ești cu adevărat capabil sau că iei decizii perfecte!

2. Nu-ți stabili standarde imposibile


Specialiștii le recomandă persoanelor care suferă de Sindromul Impostorului să nu se mai concentreze pe perfecțiune în orice aspect al vieții lor, dar mai ales la birou. Acestea fac deja treaba bine. De asemenea, este important să aprecieze rezultatele muncii lor. Ar trebui să dezvolte un sistem de recompense pentru succes și să învețe să sărbătorească fiecare victorie, indiferent de cât de mică este.

3. Mergi înainte și prosperă


E nevoie de curaj pentru a trece peste provocări și pentru a-ți urmări aspirațiile care îți ocupă o parte importantă din viață. Dar atunci când nu le permiți îndoielilor tale să aleagă pentru tine, deschizi noi uși către oportunități și descoperi cât de multe poți face cu adevărat.
Chiar dacă nu reușești să atingi toate țelurile la care visezi, vei realiza mult mai multe decât speri. În acest proces, vei ajunge să realizezi că singurul impostor este frica pe care o ai că oamenii din jurul tău te consideră impostor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod