5 semne că ai o alergie alimentară

O alergie alimentară apare atunci când sistemul tău imunitar reacționează la un aliment sau la o substanță din mâncare, identificând-o pe aceasta ca un pericol pentru organism și declanșând un răspuns protector.
Cu toate că multe persoane cred că alergiile alimentare sunt ceva cu care te naști, aceste probleme se pot dezvolta la orice vârstă. Iată câteva semne care îți indică faptul că ai o alergie alimentară!

Cum îți dai seama dacă ai o alergie alimentară?

1. Mâncărimi sau furnicături


Dacă începi să simți mâncărimi sau furnicături la nivelul gurii sau gâtului după ce ai mâncat ceva, ar putea fi un semn că ai o alergie. Fii atent dacă este vorba despre un anumit produs alimentar sau dacă există vreo diferență între reacția ta la versiunile gătite și cele crude ale unui produs alimentar.
Furnicăturile sau mâncărimea la nivelul buzelor și limbii sunt mai subtile și ar trebui urmărite pentru progresie, însă aceleași reacții la nivelul gâtului indică o reacție mai gravă.

2. Probleme de respirație, respirație șuierătoare


Indiferent dacă apare imediat sau la câteva minute / ore după, dificultățile de respirație reprezintă un semn grav al unei reacții alergice. S-ar putea să simți că nu poți să respiri profund și că gâtul pare a se strâmta. Unii oameni pot observa și o tuse.
Orice dificultate de respirație ar trebui luată în serios. O adevărată alergie alimentară duce la apariția anafilaxiei, care poate implica umflarea traheei, ducând la dificultăți de respirație și, eventual, deces.

3. Inflamații


Inflamarea traheei reprezintă un semn al unei alergii, dar umflarea feței, a buzelor, a limbii, a gâtului sau a oricărei alte părți a corpului poate fi, de asemenea, un semn că ești alergic la ceva. Cel mai probabil, observi acest lucru în decurs de două ore de la masă, iar simptomele pot dura câteva ore.
Dacă limba începe să se umfle, făcând dificilă vorbirea sau respirația, cere imediat ajutorul unui medic!

4. Urticarie, erupție cutanată sau eczemă


Eczemele pot fi rezultatul unei alergii alimentare. Încearcă să observi dacă există vreo anumită parte pe corp unde apar mâncărimi sau urticarie, respectiv eczeme. Urticaria implică o erupție foarte incomodă, care apare ca pete roșii pe piele. Eczema este similară, dar puțin diferită, arătând ca o erupție care provoacă mâncărimi, pe pliurile interioare ale articulațiilor, cum ar fi coatele, genunchii, degetele și încheietura mâinii. 

5. Amețeală


Deși pot fi atribuite și altor probleme de sănătate, amețelile implică și alergiile. Dacă ai mâncat ceva și te simți foarte slăbit, ar trebui să îți contactezi imediat medicul.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod