somn

Ce se întâmplă dacă nu dormi 24 de ore

Studenții, noii părinți și angajații care au de făcut un proiect greu într-un interval scurt de timp știu că nopțile nedormite sunt prezente în viața lor mai mult decât și-ar dori. Dar dacă nu dormi 24 de ore, este ca și cum te-ai îmbăta, ajungând să ai echivalentul unui conținut de alcool în sânge de 0,1% în timp ce conduci mașina spre muncă, iei decizii și interacționezi cu alți oameni.

Cum reacționează corpul tău dacă nu dormi 24 de ore


Atunci când nu dormi 24 de ore, prima care are de suferit este capacitatea ta de a gândi, conform medicului Joseph Ojile, membru al consiliului de administrație a National Sleep Foundation și fondatorul Clayton Sleep Institute din St. Louis. Judecata, memoria și concentrarea sunt afectate atunci când organismul trece de 17 ore fără somn.

După 17 ore, nivelul de alcool din sânge este de 0,08, iar după 24 de ore de 0,1%. Coordonarea se deteriorează, de asemenea, în aceste intervale de timp.
Se instalează și iritabilitatea. Durerea devine mai acută și sistemul imunitar suferă, lăsând corpul mai expus infecțiilor.

Iar cea mai gravă parte a lipsei judecății este faptul că persoana în cauză nu își dă seama. Se gândește că este bine, că poate merge acasă cu mașina, că își poate face munca de cercetare sau că va pilota avionul cu alți pasageri la bord.

Nu este foarte clar cum se agravează efectele după cele 24 de ore. Creierul începe să se închidă pentru perioade de 15-30 de secunde, fără ca persoana să observe.
În cele din urmă, lipsa de somn poate duce la moarte. Ar putea varia în rândul oamenilor, dar este vorba despre o săptămână sau două în medie.

Iar dacă efectele de mai sus par dramatice în comparație cu experiențele tale, amintește-ți că nu îți aduci aminte clar totul.

Condusul după 24 de ore de nesomn a provocat 72.000 de accidente și 800 de decese din 2009 până în 2013 în Statele Unite, potrivit unui raport al Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului Rutier.
Aproape o treime din toți șoferii au recunoscut că au condus mașina într-o stare de somnolență.

Dacă ești pe drum și nu ai mai dormit de mult, nu te gândi că poți să bei o cană de cafea și să conduci mai departe. Este nevoie de o oră pentru ca substanțele din cafea să se activeze în organismul tău. Trage mașina pe marginea drumului și ia o pauză.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod