Dr. Mirela Popa

Protecția sexuală – când ești în siguranță și când riști?

Protecția sexuală vine în mai multe forme și pachete. Printre acestea se regăsesc metode contraceptive cu un grad sporit de siguranță, dar și metode contraceptive cu un grad ridicat pentru posibile accidente. Iar când spunem accidente, ne referim la imposibilitatea evitării unei sarcini nedorite.

Ca să facem mai multă lumină pe tema contracepției, am discutat cu specialistul campaniei Planifică Neprevăzutul, dr. Mirela Popa – medic primar ginecolog, și am aflat care sunt metodele contraceptive cele mai sigure, dar și cele mai riscante.

Eva.ro: Care este cea mai eficientă metodă contraceptivă pentru femei?
Dr. Mirela Popa: Ca să lămurim un lucru de la bun început, cea mai eficientă metodă contraceptivă este cea potrivită – adică cea care poate fi folosită corect pentru rezultate maxime. Statistic, pilulele contraceptive și steriletul sunt cele care ating cota maximă de 99,7% eficiență, însă această rată depinde în totalitate de folosirea corectă – în cazul pilulelor, este vorba de utilizarea la aceeași oră, în fiecare zi de administrare. Dacă ne referim la cea mai eficientă și disponibilă cale de a evita o sarcină nedorită după un contact sexual neprotejat, atunci pilula de a doua zi poate fi soluția.

Eva.ro: Cât de sigure sunt anticoncepționalele și cum funcționează mai exact?

Dr. Mirela Popa: Pilulele anticoncepţionale reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de contracepţie. Pentru femeile care folosesc anticoncepționale, gradul de risc al apariţiei unei sarcini nedorite este mic, de 1%. Asta doar dacă pilulele sunt utilizate corect. Această metodă contraceptivă este destinată utilizării pe termen lung (chiar și pe o perioadă de 5 ani, fără să fie nevoie de pauză) și este alegerea potrivită pentru femeile care au o relație stabilă și/sau contacte sexuale frecvente. Anticoncepționalele orale combinate conțin doze mici din 2 hormoni care mimează acțiunea hormonilor naturali din corpul femeii (estrogenul și progesteronul). Ele acționează prin inhibarea ovulației, împiedicarea implantării ovulului fecundat și diminuarea mobilității spermatozoizilor. Succesul lor depinde însă în totalitate de utilizarea corectă, cel mai mare risc de sarcină fiind posibil atunci când femeia omite 2 sau 3 pilule.   

Eva.ro: Ce trebuie să facă o femeie când se decide să ia anticonpționale?

Dr. Mirela Popa: Pentru că organismul fiecărei femei are particularități care trebuie să fie compatibile cu metoda contraceptivă utilizată, înainte de a lua pilule contraceptive, orice femeie trebuie să meargă la medicul specialist pentru o recomandare personalizată, realizată în urma unei discuții cu medicul și în urma unui set de analize, dacă e cazul.

Eva.ro: Dacă nu pilule contraceptive pentru că, să spunem, femeia este mai dezorganizată, atunci ce altă metodă contraceptivă e la fel de sigură?
Dr. Mirela Popa: După pilula contraceptivă, a doua cea mai sigură metodă de contracepție este dispozitivul intrauterin, cu o rată de eficiență de 99,7% (la fel ca pilulele contraceptive), care poate fi folosit un timp îndelungat, de la 3 până la 5 ani, fără riscul instalării unei sarcini. Cu toate acestea, este bine de știut că steriletul nu asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală.  
Efectul său contraceptiv este asigurat atâta timp cât dispozitivul rămâne poziționat corect în cavitatea uterină.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod