sughiţ

De ce apare sughițul și cum scapi de el?

De cele mai multe ori, sughițul este o reacție inofensivă a corpului și dispare de unul singur. Dar, dacă sughițul persistă pentru mai mult de două zile, ar trebui să vorbești cu doctorul tău. Iată care sunt sfaturile specialiștilor cu privire la această noțiune!

Motivele pentru care apare sughițul


În cel mai bun caz, sughițul reprezintă o mică bătaie de cap. În cel mai rău caz, acesta poate fi un simptom al unei afecțiuni grave. Din fericire, în cele mai multe cazuri, este vorba despre prima situație - un scurt episod declanșat de nervi sau de ceva ce ai mâncat. Dar, în momentul în care sughițul persistă mai mult de câteva ore sau apare frecvent, ar trebui să mergi la medic.

Înainte de a ajunge la problemele mai grave, ar trebui să înțelegi exact ce este sughițul.
Acesta reprezintă un spasm involuntar al diafragmei, mușchiul dintre piept și abdomen. De obicei, diafragma se extinde și se contractă fără probleme atunci când respiri, dar se poate mișca brusc dacă se irită. Iar această mișcare bruscă declanșează sughițul.

Există multe lucruri care pot provoca iritarea diafragmei, de la o masă mai bogată decât cea servită în mod normal, până la schimbări bruște de temperatură sau bulele de la suc sau apă minerală. Alcoolul, fumul de țigară și aerul înghițit (de la guma de mestecat, de exemplu) pot fi cauzele sughițului, de asemenea.
Chiar și stresul sau nervozitatea pot declanșa sughițul.

Iritarea nervului vag sau a nervilor frenici, care se află între sinusuri și diafragmă, poate declanșa, de asemenea, sughițul. Asta înseamnă că poți începe să sughiți și din cauza unei dureri în gât, unei infecții a urechii sau chiar unui fir de păr care îți atinge timpanul.

În cele mai multe cazuri, sughițul durează doar câteva minute sau ore. În momentul în care durează mai mult de 48 de ore, este cunoscut ca sughiț persistent.
Iar atunci când durează mai mult de 30 de zile, este numit sughiț refractar. Ar trebui să mergi la doctor dacă sughiți de mai mult de câteva zile, pentru că pot apărea probleme cu pofta de mâncare, somnul, bunăstarea mintală și poate indica și o problemă de sănătate ascunsă. În cazuri extreme, sughițurile pot provoca leziuni ale nervilor.

Dacă fumezi sau bei alcool în cantități mari, reducerea acestor obiceiuri nesănătoase ar putea reduce episoadele de sughițuri. Medicul tău ar putea căuta și semne ale tulburărilor de reflux gastroesofagian, care este o afecțiune tratabilă și o cauză frecventă a sughițului.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod