5 mituri despre arsurile solare

Ideile greșite pot favoriza riscurile în sezonul cald. Arsurile solare pot fi prevenite dacă iei măsurile necesare și, mai ales, dacă înveți să diferențiezi ideile eronate de sfaturile corecte. Aplică și tu indicațiile specialiștilor pentru a avea o pielea sănătoasă toată vara.
Ridurile, agravarea acneei, petele pigmentare sau chiar cancerul de piele pot fi consecințele ideilor greșite despre arsurile solare. Contează foarte mult intervalul orar în care te expui la soare, durata, tipul de haine ales, cremele aplicate și tipul de activitate pe care îl desfășori. Poți să te bucuri de vară în timp ce-ți protejezi pielea dacă aplici sfaturile corecte și menții stratul de protecție necesar în fața radiațiilor ultraviolete. Indiferent dacă ești la mare, la munte, la piscină, la cumpărături sau te îndrepți spre serviciu, soarele te întâmpină constant vara și este cazul să ai o strategie utilă pentru a arăta mereu bine, prevenind riscurile pentru sănătate.

 
Iată care sunt principalele mituri vehiculate despre arsurile solare:

 
1. 80% dintre efectele negative se manifestă până la 18 ani

Este adevărat că arsurile solare din timpul copilăriei sunt problematice și chiar și o singură leziune de acest tip poate dubla riscul de melanom, dar vei crește foarte mult riscurile dacă vei continua să te arzi la soare și după ce devii adult. Potrivit studiilor de specialitate, mai puțin de 25% dintre efectele negative au loc înainte de 18 ani, dar la fiecare 10 ani după aceea se adaugă încă 10%. 
„Nu este niciodată prea târziu pentru a începe să te protejezi.
Se poate interveni la orice vârstă pentru a se proteja pielea și a se remedia efectele negative. Este util să se aplice creme de protecție solară în fiecare zi și să se creeze o rutină de îngrijire cu produse care conțin antioxidanți”
, recomandă dr. Deanne Robinson, dermatolog.

 
2. Nu ai cum să te arzi la umbră

De fapt, este chiar foarte probabil să se întâmple acest lucru. Radiațiile UV se vor reflecta de pe suprafețele care sunt în apropierea ta și vor crește riscul de arsuri solare. De exemplu, spuma mării reflectă 25% dintre radiații, iar iarba, solul și apa 10%. Zăpada dublează expunerea la radiațiile ultraviolete și poate cauza inclusiv arsuri la nivelul ochilor.

 
3. Este bine să te bronzezi dacă nu te arzi

Greșit. „Din păcate încă persistă concepția că bronzatul este un lucru sănătos, când, de fapt, bronzul este rezultatul unei deteriorări a ADN-ului și crește foarte mult riscul de cancer de piele.
În momentul în care pielea este expusă la radiații solare ADN-ul celular este degradat, iar organismul încearcă să repare efectele negative. Consecința acestei deteriorări și a procesului de refacere este producția de melanină, care se remarcă prin închiderea la culoare a pielii. Acest mit este extrem de periculos și este probabil motivul pentru care se înregistrează 3 milioane de cazuri noi de cancer de piele în fiecare an”
, spune dr. Robinson.

 
4. Nu ai cum să te arzi dacă sunt nori

Cerul înnorat nu te protejează deloc de arsurile solare, ci chiar le poate agrava. Din cauza faptului că există tendința de a nu aplica produsele de protecție solară în zilele înnorate riscurile cresc foarte mult. „80% dintre razele soarelui pot trece prin nori. De asemenea, norii de pe cer cresc nivelul de radiații cu 25%, iar deterioarea care se poate produce la suprafața pielii se intensifică până la 40%.
Nu uita să aplici crema de protecție solară în fiecare zi pentru că de acest gest simplu ar putea depinde sănătatea ta”
, spune dr. Robinson.

 
5. Un SPF mai ridicat nu înseamnă o protecție mai bună

Este un mit destul de complex. Deși studiile realizate au arătat că uneori SPF-ul cu valori ridicate nu asigură protecția pe care o pretind producătorii, există și cercetări care au demonstrat că un SPF de 100 protejează pielea mai eficient decât un produs care are SPF 50. 
Cu toate acestea, nu trebuie să uiți că nu vei fi protejat o durată mai îndelungată numai datorită valorii mai mari. „Niciun produs de protecție solară nu se menține mai mult de 2 ore, așa că va trebui să-l aplici din nou după acest interval sau după ce ieși din apă. Indiferent de indicațiile de pe creme încă nu există produse cu adevărat rezistente la apă sau la transpirație”, spune dr.
Michele Green, dermatolog.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod