Dimethicone, ingredientul cosmetic care stârnește controverse

Încearcă să găsești un produs pentru îngrijirea tenului, machiaj sau coafat fără dimethicone și îți vei da seama cât de răspândit este ingredientul. Oare de ce este atât de larg utilizat și ar trebui să-ți faci probleme din cauza efectelor pe care le poate avea asupra pielii?
Dimethicone, care apare uneori și sub denumirea de polydimethylsiloxane sau PDMS, este un polimer pe bază de silicon care a devenit extrem de popular în cadrul formulelor pentru frumusețe. 

De ce este folosit în cadrul produselor de îngrijire?

Acest ingredient este adesea preferat pentru că asigură o aplicare plăcută și creează o textură uniformă a produsului final. În cazul formulelor destinate pielii, dimethicone menține o textură netedă a tenului și reduce vizual ridurile. Diminuează imperfecțiunile, fiind adesea adăugat în fonduri de ten, primere sau loțiuni hidatante. Creează un strat de protecție la suprafața pielii, care la nivel teoretic va păstra nivelul de hidratare optim, menținând pielea catifelată mai mult timp. 

De ce apare și în formulele pentru crearea unei coafuri ideale?

În ceea ce privește produsele pentru îngrijirea părului, dimethicone este utilizat pentru a netezi firul de păr, în special în balsamuri și spray-uri pentru descurcarea părului. Asigură pieptănarea mai ușoară și lasă un strat protector la nivelul firului de păr, care intensifică strălucirea. 

Este un ingredient sigur?

În baza studiilor de specialitate s-a stabilit că dimethicone este un ingredient care poate fi utilizat în siguranță în cadrul formulelor pentru produsele cosmetice. Reacțiile adverse înregistrate sunt uscarea, iritațiile și acneea.
Chiar dacă ingredientul nu lezează pielea imediat prin aplicare există dubii cu privire la efectele pe termen lung, mai ales dacă se aplică produse care îl conțin de 2-3 ori pe zi în mod frecvent. 

Care sunt problemele potențiale?

Principalul inconvenient este faptul că dimethicone acoperă pielea, creând un strat compact. Deși producătorii prezintă acest lucru ca pe un efect benefic, problema este că pielea nu va putea respira, iar acoperirea ei cu un strat dens asemenea cauciucului nu pare o opțiune sănătoasă.
Nu numai că vei rata avantajele pe care ți le pot aduce uleiurile și extractele naturale cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de argan sau untul de shea, ci vei stopa funcțiile naturale ale pielii cum ar fi transpirația, adaptarea la diferite temperaturi sau eliminarea periodică a stratului de celule moarte. 

Deshidratarea, iritațiile și dependența

Expunerea prelungită la dimethicone poate cauza iritarea pielii și va crea dependența de anumite produse sau formule. La fel ca și vaselina, dimethicone poate avea ca efect final uscarea accentuată a pielii pentru că nu permite realizarea proceselor naturale prin care pielea se rehidratează.
Va favoriza liniile de deshidratare și va accentua ridurile. 

Exacerbarea acneei

Iată un efect negativ vizibil care poate să apară în cazul aplicării repetate și necontrolate a produselor care conțin acest ingredient. Dacă ai observat că îți apar coșuri mult mai des de când ai început să utilizezi formule care includ dimethicone, să știi că nu este o coincidență. Efectul de acoperire și creare a unui strat de protecție la suprafața pielii nu înseamnă doar că va păstra hidratarea, ci și că va prelungi contactul cu bacteriile de pe piele, cu sebumul și alte impurități. Persoanele predispuse la acnee sau la formarea punctelor negre trebuie să evite produsele care conțin acest ingredient. 

Efectul asupra mediului înconjurător

Dimethicone nu este biodegradabil, ceea ce înseamnă că poate polua mediul înconjurător în cadrul procesului de producție și după ce este utilizat. 

Ce ar trebui să faci?

Pielea sau părul tău nu au nevoie de ingrediente artificiale pentru a arăta foarte bine. Cea mai simplă cale spre frumusețe este să-ți hidratezi pielea și părul cu ingrediente naturale.
Alege produsele cu o listă scurtă de componente și nu lăsa reclamele să te determine să utilizezi un produs care nu îți face bine.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod