Care sunt efectele pozitive ale sindromului premenstrual?

Deși de obicei sunt evidențiate disconfortul, crampele, balonarea, pofta irezistibilă de ciocolată sau schimbările stării de dispoziție, sindromul premenstrual nu are doar un impact negativ.
După cum se știe că fiecare dezavantaj are și o parte pozitivă nu trebuie să te concentrezi exclusiv asupra părților neplăcute ale sindromului premenstrual. Procesele care au loc în interiorul organismului sunt complexe și uneori tipul de comentarii legate de perioada de dinaintea menstruației îți poate da impresia că trebuie să fii îngrijorată sau supărată, dar realitatea este că există și părți bune ale acestui interval din fiecare lună.
„La modul simplificat sindromul premenstrual reprezintă setul de reacții al organismului la fluctuațiile hormonale de dinainte declanșării sângerării menstruale. Nivelul de estrogen scade, în timp ce progesteronul crește”, explică dr. Anne Henderson, ginecolog.
„Toate femeile reacționează diferit la aceste schimbări. Simptomele sunt influențate de factori genetici, dar și de factori externi cum sunt dieta, stilul de viață, nivelul de stres, fumatul sau insomnia. Multe femei se simt foarte rău în această perioadă și în niciun caz nu trebuie minimizat disconfortul resimțit.
Există motive obiective pentru această stare, însă întâlnim și cazuri de femei care se simt mai bine și constată chiar efecte pozitive în cadrul acestei perioade”
, continuă aceasta. 
Din păcate cel mai adesea se evidențiază efectele negative, deși există și femei pentru care această perioadă nu este ceva peste care vor să treacă foarte repede. „Deși este extrem de des întâlnit, există încă multe mituri create în jurul sindromului premenstrual. Multe dintre ideile vehiculate nu corespund neapărat realității”, potrivit dr. Henderson.
Este adevărat că pentru multe femei sindromul premenstrual este o provocare și că simplul mers la cumpărături sau la serviciu poate fi un efort foarte mare, însă au fost semnalate și efecte bune. „Multe femei au un apetit mai ridicat și devin mai creative, restabilind conexiunile emoționale în această perioadă. Sânii pot deveni mai mari, lucru apreciat, de asemenea, de femei. Sindromul premenstrual nu se limitează doar la dureri de spate și de stomac și încă nu există studii care să demonstreze concludent că toate femeile își schimbă des starea de dispoziție.
Stigma și percepțiile greșite au creat o imagine negativă care nu corespunde cu realitatea. Felul în care se simt femeile în fiecare lună nu corespunde neapărat cu setul de concepții existente la nivel social”
, explică dr. Henderson.
Dacă se evidențiază și efectele pozitive este posibil ca intensitatea simptomelor să fie diminuată cu ajutorul optimismului pentru că gândirea negativă nu va face decât să accentueze disconfortul sau să predispună la depresie. Pentru unele femei reprezintă câteva zile de care ar vrea să uite, altele simt un disconfort minor, iar o altă categorie chiar se bucură de efectele dorite. 
„Sindromul premenstrual trebuie abordat cu multă compasiune și înțelegere, precum și flexibilitate cu privire la starea fizică și emoțională a fiecărei femei. Nu este ceva ce trebuie reparat, ci pur și simplu un tip de simptome pe care fiecare femeie le simte diferit”, spune dr. Henderson.

 
Iată ce consideră 7 femei că este pozitiv în această perioadă:

 
Laura, în vârstă de 38 de ani: „Mă concentrez mai ușor, ceea ce înseamnă că atunci când merg la sală realizez exercițiile mult mai bine și execut toate mișcările în mod corect”.
Elena, în vârstă de 23 de ani: „Probabil sună ciudat, dar exact în acea perioadă simt mereu nevoia să fac curățenie. În restul lunii sunt destul de dezordonată, dar înainte de menstruație pun fiecare lucru la locul lui și nu las să se acumuleze praful pe mobilă”.
Angelica, în vârstă de 26 de ani: „Am sânii mai mari și o scuză excelentă pentru a mânca mai multă ciocolată”.
Lilly, în vârstă de 31 de ani: „Nu am întotdeauna crampe, dar în acea parte a lunii am mai puțină energie.
Folosesc această ocazie pentru a mă relaxa și a avea grijă de mine. Mă odihnesc, dorm până târziu și nu prea merg la petreceri”.
Jasmine, în vârstă de 27 de ani: „Pot mânca desertul preferat fără să mă simt vinovată, iar dacă fac plimbări în aer liber nici nu apar crampele. Mi se pare că tenul este mai strălucitor în această perioadă, char dacă mai apar și coșuri”.
Andrea, în vârstă de 32 de ani: „Discut deschis despre ceea ce simt și mi se pare că îmi pot stabili mai clar obiectivele în această perioadă. Nu mă simt tristă sau nesigură, ci am senzația că pot să îmi clarific gândurile”.
Nima, în vârstă de 36 de ani: „Am învățat să fiu mai blândă cu mine și să nu mă tem de această perioadă. M-a ajutat să mă cunosc mai bine și nu mă judec după standardele legate de cum ar trebui să mă simt sau nu. Pentru mine înseamnă stabilitate emoțională”.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod