Ce factori influențează durata și intensitatea simptomelor menopauzei?

Deși există o durată prevăzută pentru simptomele specifice menopauzei, fiecare femeie este diferită, iar schimbarea prin care trece organismul poate varia. Cel mai adesea trecerea la menopauză durează 4 ani, dar unele simptome pot persista mult mai mult.
Nu există reguli clare când vine vorba despre menopauză. Este un proces natural, care poate avea loc în mod diferit în funcție de caracteristicile fiecărui organism.

 
Cât de mult durează simptomele perimenopauzei și ale menopauzei?

Tranziția spre menopauză, numită adesea perimenopauză, începe în momentul în care o femeie observă modificări ale ciclului menstrual, de exemplu sângerări mai scurte sau apărute la intervale diferite. De asemenea, pot fi remarcate și simptome legate de reducerea nivelului de estrogen, în principal bufeurile. Majoritatea femeilor vor fi la perimenopauză după 40 de ani, vârsta medie fiind de 47 de ani. Perimenopauza se încheie în momentul în care o femeie nu a mai avut sângerare menstruală timp de 12 luni. 
Intervalul de după începerea menopauzei se numește postmenopauză.
În cadrul postmenopauzei este în continuare posibil ca femeile să aibă simptome specifice deficienței de estrogen. Durata medie a simptomelor perimenopauzei este de 4 ani, ceea ce înseamnă că în general femeile vor ajunge la menopauză la 51 de ani. Cu toate acestea, sunt numai valori medii, iar intervalele experimentate pot varia foarte mult.

 
Cât pot persista simptomele asociate cu menopauza?

Deși menopauza marchează momentul în care o femeie nu a mai avut menstruație timp de 12 luni consecutive și nu mai ovulează, simptomele deranjante pot persista dincolo de acest moment. Bufeurile și uscăciunea vaginală sunt cel mai des întâlnite simptome ale menopauzei. Apar din cauza reducerii producției de estrogen. Majoritatea femeilor nu mai au bufeuri la cinci ani după ultima menstruație.
Cu toate acestea, într-un studiu recent s-a constatat că mai mult de o treime dintre femei continuă să aibă bufeuri de gravitate moderată sau severă timp de 10 ani sau chiar mai mult.
În general, femeile care au avut bufeuri din timpul perimenopauzei vor resimți acest simptom neplăcut mai mult timp, durata medie fiind de 11,6 ani. Uscăciunea vaginală și senzația de mâncărime sau arsură apar tot din cauza reducerii cantității de estrogen din organism. Acest simptom se înrăutățește odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, sub 30% dintre femeile aflate în perimenopauză sau la începutul menopauzei au probleme din cauza uscăciunii vaginale. După mai mulți ani de menopauză, peste 50% dintre femei solicită remedii legate de acest simptom problematic.
 
Există și alte simptome care pot apărea în timpul perimenopauzei și vor persista în perioada de postmenopauză.
Acestea includ:
 
- problemele cu somnul;
- schimbarea stării de dispoziție;
- depresia;
- anxietatea;
- problemele cognitive, de exemplu cele legate de memorie;
- durerile musculare sau articulare.
 
Deși multe femei atribuie aceste simptome menopauzei, apariția lor poate fi o coincidență. Nu este deloc simplu să se determine dacă aceste manifestări apar din cauza diminuării cantității de estrogen produse de ovare sau ca urmare a procesului natural de îmbătrânire.

 
Factori care influențează durata simptomelor menopauzei

La fel ca și pubertatea sau sarcina, perimenopauza începe și se încheie în momente diferite pentru fiecare femeie. Factorii genetici, stilul de viață, meniul, nivelul de stres, starea generală de sănătate sau perspectiva culturală pot influența declanșarea și gravitatea simptomelor.
Majoritatea femeilor vor trece prin această schimbare într-un interval de 2 până la 10 ani, cel mai probabil din jurul vârstei de 45 de ani până la 55 de ani.
Cu toate acestea, debutul timpuriu al simptomelor sau finalizarea lor mai târziu nu înseamnă că este vreo problemă. Indiferent dacă nu ai niciodată bufeuri sau dacă vei continua să ai probleme din cauza lor după vârsta de 60 de ani, totul se poate încadra într-o versiune normală a menopauzei pentru organismul tău.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod