Culoarea menstruației - Ce e normal și ce nu

Atât simptomele, cât și durata menstruației variază de la persoană la persoană. De asemenea, culoarea menstruației îți poate oferi indicii importante legate de starea ta de sănătate.
Probabil că îți este mult mai familiar să calculezi durata menstruației și intervalele la care apare, însă și culoarea este importantă. Astfel, anumite nuanțe pot indica o afecțiune și necesitatea unui tratament. De asemeanea , trebuie să știi mai multe detalii pentru a nu te speria de variațiile în limita normalului. Astfel, culoarea menstruației devine la fel de importantă ca și apariția ei. Nu trebuie doar să te gândești că este un semn că nu ești însărcinată, ci trebuie să fii atentă și la ce se întâmplă în timpul sângerării menstruale. 
„În fiecare lună, creierul dă un impuls organismului tău pentru a produce hormonii necesari unei sarcini potențiale. Acești hormoni, în mod special estrogenul, provoacă îngroșarea peretului uterin. La mijlocul ciclului menstrual are loc ovulația, iar în a doua parte crește nivelul de progesteron pentru a stabiliza țesutul care căptușește uterul.
Ovulul este transportat spre tuburile falopiene, în drum spre uter. Dacă nu este fertilizat, nu apare sarcina și este declanșată menstruația”
, explică dr. Patricia Lo, specialist ginecolog de la Centrul Medical Saddleback din California.

 
De ce variază culoarea menstruației?

Gradul de îngroșare a peretelui uterin determină variații ale culorii menstruației. Secrețiile cervicale și vaginale au de asemenea o influență asupra culorii și, prin acțiunea proteinelor din sânge care mențin fluiditatea, va rezulta culoarea finală a menstruației, diferită de cea a sângelui.
„Sângele apărut în timpul menstruației este diferit de sângele obișnuit. Culoarea lui depinde de durata de expunere la oxigen. Atunci când sângele este mai închis la culoare înseamnă că a fost expus mai mult timp, iar apa s-a evaporat, intensificând culoarea”, explică dr.
Laurence Orbuch, specialist ginecolog. 
„La începutul menstruației culoarea poate fi maro închis sau roșu intens, cu o consistență vâscoasă. De asemenea, în prima zi sângele ar putea să fie și roz pentru că a fost diluat cu secrețiile cervicale”, potrivit dr. Lo.
„Este normal și dacă sângele este maro la început pentru că ar putea fi vorba despre sânge care a stagnat mai mult timp la nivelul uterului până a fost eliminat. În cea de-a doua sau a treia zi pot apărea cheagurile de sânge, de o culoare roșu închis, aproape de negru. Spre sfârșitul sângerării culoarea poate deveni un roșu foarte închis, maro închis sau chiar negru deoarece sângele a fost oxidat”, spune dr. Orbuch.

 
Ce ar trebui să te îngrijoreze?

Din moment ce știi ce culori ar putea să apară, este important și să cunoști și semnalele de alarmă. 
Primul simptom problematic este o sângerare foarte abundentă, care necesită schimbarea tamponului sau a absorbantului foarte des. Cu toate acestea, nu este ușor să măsori cantitatea eliminată și, de aceea, ar fi bine să te ghidezi după felul în care te simți.
Dacă amețești, ai stări de greață sau confuzie trebuie neapărat să mergi la un consult.
„Dacă ești nevoită să schimbi tamponul sau absorbantul de cel puțin 7 ori pe zi probabil că sângerarea este prea abundentă, fiind un semnal de alarmă pentru endometrioză”, spune dr. Yen Tran, medic ginecolog din California.
În ceea ce privește culoarea, dacă observi nuanțe de gri, galben sau portocaliu este posibil să ai o infecție și trebuie să ceri sfatul medicului. Deși cheagurile de sânge sunt normale, contează dimensiunea lor. Dacă observi că sunt mai mari decât de obicei, discută cu medicul. Semnalează-i, de asemenea, și orice modificări ale mirosului pentru că ar putea fi esențiale pentru prevenirea riscului de infecții.
Nu trebuie să ai rețineri atunci când mergi la un consult. Contează foarte mult să vorbești deschis despre tot ceea ce te îngrijorează.
În acest fel medicul va putea analiza toate simptomele și îți va da soluții pentru a te simți mai bine, indiferent dacă este vorba despre disconfortul asociat menstruației sau tratarea unei alte afecțiuni. Menstruația face parte din funcționarea normală a organismului și nu trebuie să te jenezi dacă ai nelămuriri. Medicul îți va răspunde la întrebări și te va ghida pentru a găsi remediile potrivite pentru tine.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • CUNOSCATOR pe 17 Aug 2018, 11:42
    diferenta

    stimata .. necunoscatoare, MENSTRUATIA este un proces(fenomen) iar rezultatul precesului este eliminarea ..unor secretii, sange, s.a. - CARE POT AVEA CULOARE. Asa ca articolul in care spui cum ca MENTRUATIA -- are culoare intra in categoria scrise de necunascatori..asta pentru a nu spune cum sunt numiti ce adevarat! Apuca-te de altceva!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod