Cum tratezi endometrioza acasă? 7 remedii utile

Endometrioza poate cauza dureri în timpul menstruației, crampe și sângerări abundente. Folosește și tu remedii simple pentru a controla inflamația, a reduce crampele și a-ți îmbunătăți starea generală de sănătate.
Endometrioza se manifestă în momentul în care țesutul asemănător celui prezent în interiorul uterului se extinde în afara acestuia. Țesutul endometrial se poate extinde asupra ovarelor, vezicii urinare, intestinelor sau a tuburilor falopiene. Acest țesut devine mai dens la începutul sângerării menstruale și este eliminat în timpul zilelor de menstruație. În momentul în care este localizat în afara uterului și începe să fie eliminat va provoca dureri, crampe sau leziuni.
Chiar dacă nu poate fi vindecată, endometrioza poate fi ținută sub control cu ajutorul remediilor eficiente, pe care le poți folosi chiar acasă. În acest mod vei reduce intensitatea durerilor și disconfortul asociat.

 
Iată ce remedii acționează rapid împotriva durerii provocate de endometrioză:

 
1. Căldura

Poți face o baie caldă, poți folosi un plasture cu efect de încălzire locală sau poți pune o sticlă cu apă caldă în zona abdomenului inferior pentru a relaxa mușchii pelvieni și a reduce crampele și durerile. Acest tip de tratament se utilizează în general pentru crampele menstruale și te va ajuta să te simți mult mai bine.
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că 81% dintre femeile care utilizează un plasture cu efect de încălzire obțin un efect similar cu cel al pastilelor care conțin ibuprofen.

 
2. Masajul relaxant

Potrivit specialiștilor, masajul efectuat la nivelul abdomenului, spatelui și coapselor este foarte eficient pentru reducerea durerilor asociate cu endometrioza. Este ideal ca acest masaj să fie realizat în zilele de dinaintea sângerării menstruale. Se pot folosi uleiuri benefice, de exemplu de lavandă sau citrice.

 
3. Turmericul

Acest condiment foarte popular în bucătăria indiană are un puternic efect antiinflamator. În cadrul unui studiu realizat în 2013 s-a observat că turmericul poate stopa proliferarea estradiolului, un tip de estrogen. Acest efect ar putea preveni extinderea țesutului endometrial. Poți găsi turmericul sub formă de capsule, ceai sau la pliculeț pentru a condimenta diferite feluri de mâncare.
Indiferent pentru ce variantă optezi nu uita să-l consumi alături de surse de proteine și grăsimi pentru a favoriza preluarea principiilor active și efectul rapid asupra organismului.

 
4. Modificarea meniului zilnic

Se consideră că schimbarea dietei poate avea efecte benefice pentru paciente, deși sunt necesare studii mai ample pentru a se stabili clar care sunt modificările cele mai utile. Se recomandă reducerea consumului de carne roșie, evitarea lactatelor și a alimentelor procesate și creșterea cantității de fructe și legume proaspete la nivel de zi.

 
5. Exercițiile fizice ușoare

Mișcarea stimulează producția de endorfine, hormonii care reduc durerea. De asemenea, exercițiile fizice reduc nivelul de estrogen din organism și diminuează simptomele problematice. Este indicat să faci și exerciții de stretching pentru a te încălzi înainte de antrenament sau pentru a-ți reveni după ce l-ai terminat.

 
6. Odihna

Este foarte important să te odihnești mai mult, în special în zilele de menstruație. Poziția cea mai utilă este pe o parte, cu genunchii ridicați, pentru a reduce durerea și presiunea de la nivelul spatelui.

 
7. Acizii grași de tip Omega-3

Aceste grăsimi esențiale vor diminua inflamațiile din tot organismul. Se regăsesc în peștele gras, așa că nu ezita să consumi mai des somon, macrou, hering sau ton.
Poți lua și ulei de pește sub formă de supliment alimentar.

 
Ce cauzează endometrioza?

Deși încă nu există un consens cu privire la cauza endometriozei specialiștii au următoarele teorii:
- celulele care căptușesc uterul avansează prin intermediul circulației sângelui sau cu ajutorul sângelui menstrual și se localizează în zona tuburilor falopiene;
- o altă teorie este că țesuturile din afara uterului se transformă în țesut endometrial, dar nu este clar de ce;
- o variantă populară în acest moment susține că țesutul endometrial este implantat în momentul dezvoltării fătului;
- moștenirea genetică poate avea un rol deoarece endometrioza apare de obicei la mai multe generații ale aceleiași familii.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod