Tot ce trebuie să știi despre rana pe col. Răspunsuri oferite de medicul ginecolog

Tot ce trebuie să știi despre rana pe col. Răspunsuri oferite de medicul ginecolog

Cele mai multe femei se confruntă cel puțin o dată în viață cu o rană pe col. Această problemă este descoperită de obicei în timpul consultației, de către medicul ginecolog, fiind adesea asimptomatică.
Dr. Corina Mâț, medic specialist obstetrică – ginecologie la Peltecu Medical și spitalul Filantropia din București, ne oferă câteva răspunsuri cu privire la cauzele, riscurile și tratamentul rănilor pe col. 

Eva.ro: Ce sunt rănile pe col, de ce apar și cum se tratează?

 
Leziunile care apar la nivelul colului uterin reprezintă în limbajul comun rănile pe col. Leziunile colului uterin îmbracă diferite forme clinice și sunt date de următoarele cauze:

- Inflamația - este cel mai frecvent incriminată pentru apariția leziunilor la nivel cervical. Se poate asocia cu secreții vaginale modificate sau sângerări postcoitale. În această situație inflamația dată de diferitele vaginite trebuie tratată cu ovule antimicrobiene.

- Leziunile precanceroase pot fi o cauză a rănilor ce apar pe colul uterin.
Conduita în această situație depinde de leziunea depistată la citologie, adică examenul Babeș Papanicolaou. Majoritatea leziunilor nu necesită tratament, ele fiind urmărite în timp prin examinări citologice repetate la interval care diferă în funcție de gravitatea leziunii detectate la examenul citologic. Leziunile care prezintă și modificări colposcopice (modificări microscopice) pot necesita biopsierea sau chiar conizația (excizia unui fragment de la nivelul colului uterin ce conține leziunea descrisă la colposcopie).

- Polipii cervicali reprezintă o categorie specială de leziuni excrescente care necesită excizia, în vederea analizei acestuia precum și pentru trata simptomele (sângerarea vaginală postcoitală).

- Deciduoza sau modificările ce apare în timpul sarcinii și care nu reprezintă o patologie.
Ea nu se tratează deoarece involuează, fără tratament, postpartum.

- Cancerul de col uterin apare ca o leziune a colului uterin. Acesta apare după evoluția leziunilor precursoare timp de mai mulți ani și reprezintă cea mai gravă situație în cadrul leziunilor colului. Acesta poate impune tratament chirurgical în stadiile mai puțin avansate și radiochimioterapie în formele mai avansate.
 

Eva.ro: Există o legătură între rănile pe col și cancerul de col uterin?


Rănile pe col sau leziunile precanceroase evoluează lent și uneori netratate se pot transforma în forme invazive de boală și anume cancerul de col uterin. În acest scop a fost inventat screeningul prin intermediul testului Babeș Papanicolaou care analizează celulele recoltate cu o periuță de la nivel cervical (colul uterin).
Rezultatele acestui test semnalează tipul leziunii și îndrumă medicul să efectueze alte teste și să aplice diferite metode de tratament. Dacă toate femeile ar face screening pentru cancerul de col practic nu ar mai exista cazuri de cancer de col. 

Screeningul cancerului de col uterin are un algoritm matematic și anume o femeie care a efectuat examen Babeș Papanicolaou normal necesită repetarea testului peste 3 ani iar în cazul cotestării (citologie plus testare HPV) intervalul poate să crească la 5 ani.
 

Eva.ro: Cum afectează o rană pe col sarcina și nașterea?


Leziunile colului uterin în timpul sarcinii impun o conduită distinctă. Biopsia colului este posibilă fără riscuri, conizația este rareori indicată din cauza riscului de avort. Conizațiile realizate în antecedente pot determina incontinență cervico-istmică și pot crește riscul de avort sau naștere prematură prin scurtarea colului uterin.
În ceea ce privește nașterea, leziunile de col nu reprezintă nici pe departe o indicație de naștere prin cezariană.

Există o singură situație când leziunile colului uterin ar putea imune nașterea prin operație cezariană și anume cancerul de col avansat, situație în care dilatația colului se poate solda cu sângerare abundentă. Insistăm asupra faptului că leziunile de col uterin NU reprezintă o indicație de naștere prin operația cezariană. După naștere, la un interval de 6 săptămâni se va realiza o nouă examinare a colului uterin.

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod