Oboseală

10 semne că ai deficit de vitamina B12

Carenţa de vitamina B12 este una dintre cele mai comune deficienţe nutriţionale.
Două dintre motivele principale pentru această condiţie sunt practicile alese adesea pentru a îmbunătăţi sănătatea: o dietă vegetariană strictă sau anumite tehnici pentru slăbit. Lipsa de B12 în sânge vine cu o varietate de simptome, pentru că această vitamină e o sursă de energie pentru numeroase funcţii ale organsimului.

Iată 10 simptome ale deficienţei de vitamina B12:

Slăbiciune, ameţeală şi oboseală

Slăbiciunea şi oboseala sunt printre cele mai frecvente simptome ale nivelurilor scăzute de vitamina B12. Când aportul de vitamină scade, corpul produce mai puţine globule roşii, care sunt necesare pentru răspândirea oxigenului. Ca rezultat, apare somnolenţa, oboseala, epuizare şi chiar ameţeala. Mulţi oameni asociază aceste simptome cu un program sărac de somn, ore lungi de muncă şi stres. Cu toate acestea, dacă starea generală se agravează, e necesară o vizită la medic pentru efectuarea unul test de sânge care va indica nivelul de B12.

Deficit de vitamina B12: Dificultăţi de respiraţie

Unul dintre posibilele semne fiziologice ale deficienţei de vitamina B12 este dificultatea de respiraţie la efort. Vitamina B12 contribuie la producerea de hemoglobină, proteina de transport a oxigenului în sânge. Deficienţele de vitamine pot diminua fluxul de oxigen în ţesuturi, provocând anemie care duce la dificultăţi de respiraţie şi slăbiciune.
Mergi la medic dacă simţi oboseală inexplicabilă, palpitaţii, dificultăţi de respiraţie sau durere la nivelul limbii.

Leziuni ale nervilor şi senzaţie de furnicături

Lipsa de B12 poate deteriora celulele nervoase, ducând la o senzaţie de furnicături la nivelul mâinilor şi al picioarelor. Ignorarea acestora duce la permanenţa simptomelor şi chiar la parestezii. În sistemnul nervos, vitamina B12 este necesară pentru formarea de mielină, care măreşte viteza impulsurilor. Deficitul de vitamina B12 poate duce la degenerarea măduvei spinării, a nervilor optici, a ţesutului cerebral şi a nervilor periferici. Fără protecţia vitaminei, nervii măduvei spinării se pot deteriora. Ca urmare, vei cădea şi îţi vei pierde echilibrul mai des, chiar şi atunci când mergi pe suprafeţe plane.

Deficit de vitamina B12: Piele palidă şi galbenă

Un alt semn al unui nivel scăzut de vitamina B12 este icterul pe piele sau pe albul ochilor. Producţia de globule roşii este dependentă de vitamina B12. O producţie necorespunzătoare de celule roşii în sânge provoacă o afecţiune anemică numită anemie megaloblastică. În acest caz, globulele roşii din sânge sunt mari, fragile şi nu se pot diviza. Sunt prea mari pentru a ieşi din măduva osoasă în circulaţia sanguină. Prin urmare, nu ai atât de multe globule roşii în sânge care să circule în organism şi pielea poate căpăta o paloare.


Limbă umflată, inflamată

Dacă ai o alimentaţie vegetariană, ai anumite afecţiuni ale sistemului digestiv sau exagerezi cu alcoolul, rişti să ai un deficit de vitamina B12. Simptomele orale ale lipsei de B12 sunt limba cărnoasă, roşie şi netedă. Deoarecere organismul nu are suficientă vitamina B12, sinteza ADN-ului devine afectată. Ca rezultat, celulele epiteliale ale gurii încep să se divizeze rapid şi să provoace glosită, cheilită unghiulară, ulcere recurente orale şi candidoze orale. Simptomele glositei pot să apară intermitent şi se pot înrăutăţi pe măsură ce trece ziua. Dacă observi oricare dintre aceste semne, încearcă să schimbi obiceiurile alimentare, incluzând mai multe produse de origine animală.

Constipaţie, pierderea apetitului, gaze

Există numeroase motive diferite care pot cauza probleme digestive, cum ar fi constipaţia sau gazele intestinale, iar deficitul de vitamina B12 este unul dintre ele. Dacă este ignorată, deficienţa de B12 poate duce la constipaţie cronică, stomac deranjat, gaze, diaree şi pierderea apetitului. Nivelurile scăzute ale vitaminei afectează funcţionarea normală a tractului gastro-intestinal. Pentru a restabili nivelul normal al vitaminei B12 şi pentru a scăpa de constipaţie, poţi lua un supliment cu vitamina B12. Majoritatea persoanelor cu acest deficit nu au factorul intrinsec, o proteină secretată de stomac, care e necesară pentru absorbţia vitaminei B12.
Aceasta însoţeşte vitamina spre intestine pentru a fi absorbită. Din cauza lipsei sale, sistemul digestiv nu poate absorbi B12. În acest caz, e necesar tratamentul medical.

Deficit de vitamina B12: Pierderi de vedere

O deficienţă a vitaminei poate duce la neuropatie optică şi la scăderea vederii, deoarece vitamina B12 joacă un rol important în funcţionarea nervilor şi a sistemului nervos. Pierderea vederii poate fi întâlnită în rândul persoanelor care suferă de malnutriţie sau care nu consumă niciun produs de origine animală. Cercetările recente au arătat că o combinaţie între vitaminele E, DHA şi B12 îmbunătăţeşte câmpul vizual şi sensibilitatea retinei la pacienţii cu glaucom. În general, administrarea pe termen lung a suplimentelor B12 scade riscul de apariţie a vederii înceţoşate şi a acuităţii vizuale.

Depresie, schimbări comportamentale

Este normal ca deficienţa unor vitamine vitale să ducă la depresie şi schimbări de dispoziţie, iar vitamina B12 nu este o excepţie. Lipsa acesteia are un impact puternic asupra producţiei de serotonină din creier. Serotonina ajuta la reglarea stării de spirit. E necesar un consult la medic pentru un plan de tratament corect.

Deficit de vitamina B12: Oase fragile

La fel ca şi calciul şi vitamina D, vitamina B12 joacă un rol foarte important în formarea celulelor osoase ale corpului, numite osteoblaste. Deficitul de B12 compromite buna funcţionare a lor şi poate duce la osteoporoză.
Boala se caracterizează prin oase fragile, ca rezultat al pierderii tisulare cauzate de deficitul de nutrienţi. Drept urmare, pot avea loc căzături, fracturi osoase sau rupturi. Persoanele în vârstă sunt expuse unui risc mai mare, de aceea efectuarea de teste sanguine regulare este o necesitate.

Simptome subtile la vârstnici

Deficitul de vitamina B12 afectează aproximativ 10-15% dintre persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Oamenii pot avea o deficienţă severă sau pot avea o stare de sănătate subiacentă  care determină scăderea vitaminei în corp. În mod surprinzător, multe persoane în vârstă, nu au, de obicei, principalele simptome ale deficienţie B12 sau le au într-o manieră foarte subtilă. Cu toate acestea, este clar faptul că absorbţia de vitamina B12 poate scădea odată cu vârsta. Nu întârziaţi tratamentul şi opriţi deteriorarea înainte de a deveni ireversibilă. Scenariul cel mai nefavorbail ar putea fi cel de confuzie mentală, demenţă şi la scăderea abilităţilor mentale: memorie şi judecată.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod