4 factori de risc care agravează astmul. Îi poţi controla!

Persoanele care suferă de astm pot duce o viață normală dacă își iau tratamentul și se feresc de factorii de risc.
Astmul nu poate fi vindecat, însă simptomele pot fi atenuate dacă ţii cont de câteva reguli simple. Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii și se manifestă printr-o hiper-reactivitate bronșică. Aceasta facilitează apariția unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, în special noaptea și dimineața devreme.

Există factori de risc pe care nu-i poţi controla, cum ar fi sexul (femeile fac mai des astm decât bărbații), istoricul familial de alergii sau astm bronșic (frecvent, persoanele cu astm bronșic au rude care se confruntă cu aceeași afecțiune sau sunt alergice).
Însă, mai există şi cealaltă categorie de factori de risc pe care dacă-i eviţi şi îţi iei tratamentul poţi să controlezi simptomele astmului şi să duci o viaţă normală.

4 factori de risc pe care-i poţi evita dacă suferi de astm:


Fumatul

Aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm ani apar la fumători.

Factorii de mediu

Astmul ocupațional poate apărea ca o reacție la anumiți alergeni de la locul de muncă.

Praful

Expunerea la praf este asociată cu un risc crescut de astm bronsic.

Gândacii

S-a demonstrat că oamenii ce care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe șanse să facă astm decât ceilalți.


Testări gratuite pentru depistarea astmului: 27-28 mai


În luna mai, specialiștii din toată lumea marchează Ziua Internațională de Luptă Împotriva Astmului. În România, Societatea Română de Pneumologie (SRP) organizează de 10 ani deja, campanii de informare și educare.
Anul acesta, campania „Astmul poate fi controlat. Tu poți avea astm. Astmul nu te are pe tine.” se adresează atât pacienților diagnosticați cu astm, cât și oamenilor care sunt predispuși la această afecțiune. Lansarea campaniei a avut loc pe 15 mai, iar în perioada 15-28 mai au loc acțiuni de informare și educație medicală. În același timp, campania promovează spirometria, metoda de diagnostic și monitorizare a astmului bronșic. În acest sens, în perioada 27-28 mai, în Parcul Tineretului din București au loc testări gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod