Cât de periculos este sforăitul

Aproximativ 1 din 3 bărbați și 1 din 4 femei sforăie în fiecare noapte sau aproape în fiecare noapte, potrivit statisticilor National Sleep Foundation.
De ce sforăie oamenii? Când dormim, avem tendința să pierdem tonusul muscular, adică limba stă spre gât, iar țesuturile și mușchii din gât și din nas se relaxează. În timp ce inspiri și expiri, aerul care trece printre aceste țesuturi relaxate le face să vibreze, care provoacă zgomot la rândul lor. Acesta este sforăitul. Însă cât de periculos este?

Când devine sforăitul periculos pentru sănătatea ta?


Există mulți factori care pot provoca sforăitul. Excesul de greutate este unul dintre aceștia. Toți oamenii au grăsime la baza limbii și de-a lungul părții superioare a gâtului. Atunci când aceste depozite de grăsime ocupă mai mult spațiu, pot să împingă mușchii și să blocheze procesele normale.
Consumul de alcool poate relaxa în continuare mușchii și țesuturile căilor respiratorii, ducând astfel la apariția sforăitului. De asemenea, dormitul pe spate poate situa limba spre gât, unde poate comprima fluxul de aer și crește vibrațiile.

Mai mulți factori structurali duc la apariția sforăitului. Printre aceștia se numără deviația de sept, care apare atunci când peretele din interiorul nasului care separă nările nu este în poziția corectă, blocând astfel circulația aerului. Iar omușorul din spatele gâtului tău se poate relaxa și odihni pe limba ta, ducând iar la sforăit.

Vestea bună este că, în cele mai multe cazuri, sforăitul nu prezintă o problemă.
Dar există și excepții. Un studiu din 2016 a constatat că sforăitul, combinat cu apneea obstructivă în somn, a fost asociat cu o creștere de două ori a riscului bolilor cardiovasculare. De ce? Sforăitul și apneea în somn pot provoca hipoxia intermitentă. Hipoxia este o afecțiune în care țesuturile organismului nu primesc suficient oxigen. Acest lucru poate duce la afecțiuni arteriale sau blocaje, inflamații și modificări de presiune nesănătoase în interiorul toracelui. 

Nu există nicio modalitate ușoară de a monitoriza apneea obstructivă în somn. Dar dacă cineva îți poate analiza sforăitul atunci când dormi, ar trebui să fie atent la o lipsă a respirației de aproximativ 10 secunde sau mai mult.
Tratamentul pentru apnee implică scăderea în greutate și folosirea unui dispozitiv de respirație. Există și unele intervenții chirurgicale care pot fi făcute.

Există și alte modele de sforăit care pot reprezenta motive de îngrijorare. Dacă o persoană pare că nu mai respiră sau respiră superficial pentru trei sau patru secunde, apoi gâfâie sau se sufocă, pe lângă o mișcare ciudată a corpului, ar trebui să meargă la doctor. Toate acestea ar putea fi simptomele hipopneei, o afecțiune a respirației similară apneei, care este la rândul său corelată cu probleme ale inimii și vasculare.

În concluzie, dacă o persoană pare că respiră normal, sforăitul nu este o problemă.
Însă sforăitul sever poate fi un semn al unei obstrucții din cadrul căilor respiratorii. Pentru a evita sforăitul care nu provoacă alte probleme de sănătate, încearcă să nu bei înainte de culcare și să dormi pe o parte.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod