Ce este lipotimia: cauze și măsuri de prim ajutor

Starea de leșin fără pierderea completă a conștienței poate să apară la oricine, însă persoanele vârstnice sunt mai vulnerabile. Vezi din ce cauze apare lipotimia!
Lipotimia sau starea de leșin poate să apară la oricine. Este o situație în care se alterează starea de conștiență, fără a se ajunge însă la pierderea completă a conștienței. Potrivit specialiștilor, peste 30% dintre adulții cu vârste peste 65 de ani pot să se confrunte cu lipotimia cel puțin o dată pe an, iar problema este mult mai frecventă în cazul vârstnicilor și a copiilor mici.


Din ce cauze apare lipotimia


Când fluxul de sânge nu ajunge la creier poate să apară această stare de leșin sau lipotimia. Practic, persoana afectată nu își pierde complet cunoștința, dar simte senzație de amețeală, confuzie, instabilitate, își pierde echilibrul și se poarte confrunta cu greață, vomă, transpirații și tremurături.
 
Factorii declanșatori pot să fie numeroși, însă printre cei mai frecvenți se numără: căldura excesivă, aglomerația, statul prelungit în picioare, suprasolicitarea, deshidratarea, înfometarea, hipotermia, corsetele/hainele foarte strâmte, efortul fizic crescut, stresul emoțional, deprivarea de somn, presiune exercitată pe anumite zone ale corpului (gât, sinusuri, ochi).

Leșinul poate să apară la o ridicare bruscă din pat, în special la persoanele cu vârste peste 60 de ani, deoarece se reduce presiunea sângelui. 

În cazul în care există episoade repetate de lipotimie, acestea trebuie evaluate de un medic specialist pentru a depista cauza cu exactitate.
Electrocardiograma, alături de un istoric medical detaluat și o examinare fizică pot să ajute medicul în depistarea diagnosticului, însă mai pot fi recomandate și alte analize medicale.

Persoana care acuză o lipotimie trebuie să stea întinsă, se stropește cu apă rece, se evită băuturile alcoolice și se încearcă îndepărtarea factorilor declanșatori, dacă aceștia sunt externi. 

De asemenea, este recomandat să îndepărtezi sau să desfaci îmbrăcămintea care este prea strâmtă pe corp și să se mențină picioarele puțin mai ridicate pentru a stimula fluxul sanguin.
În general, persoanele care acuză o lipotimie își revin în câteva minute. 

Pentru a preveni leșinul este foarte important să hidratezi foarte bine organismul, sa acorzi prioritate odihnei, să nu sari peste mesele principale, să fii precaută la eforturile fizice intense și să se evite expunerea prelungiră la temperaturi foarte ridicate. 

Atunci când simți că ți se face rău este foarte important să te așezi pe un scaun sau să stai întinsă, având grijă să respiri corect.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod