Studiu. Consumul ridicat de sare afectează în mod direct creierul

Nu este o noutate faptul că dacă mănânci foarte sărat poți să-ți îmbolnăvești inima și rinichii. Însă, un nou studiu arată că sarea consumată în exces afectează grav și creierul.
Știm deja că nu este bine să consumăm o cantitate mare de sare, deoarece aceasta poate să îmbolnăvească inima și rinichii. Însă, o nouă cercetare apărută recent în publicația Nature Neuroscience a scos la iveală efectele nocive pe care consumul de sare le are asupra sănătății creierului. 

Cerceătorii avertizează că un consum mare de sare s-a dovedit a avea un efect puternic asupra creierului șoarecilor cobai, afectându-le grav memoria și favorizând declinul cognitiv, scrie site-ul IflScience Acest lucru este cauzat de faptul că circulația sângelui nu se realizează corect la nivel cerebral.
Studiul arată că după ce au consumat o masă bogată în sare, șoarecii cobai au devenit mai înceți și în final ajungeau să nu mai răspundă normal diverselor cerințe. Această schimbare care se realizează la nivelul creierului și-a făcut apariția chiar și atunci când consumul mare de sare nu a generat o creștere a tensiunii arteriale. Astfel că, efectele pe care sarea le are asupra sănătății nu sunt cunoscute în totalitate. 

”Creierul este primul organ afectat de consumul mare de sare.
După trei luni de experimente, șoarecii cobai au ajuns la demență”
, avertizează dr. Costantino Iadecola, unul dintre coordonatorii studiului. Pe parcursul studiului, oamenii de știință au hrănit un grup de șoareci cobai cu o cantitate de 8 până la 16 ori mai mare de sare decât consumul lor normal. Acest lucru a afectat grav creierul, prin reducerea fluxului de sânge în cortex și hipotalamus. 

Până acum studiile au arătat că o dietă bogată în sare este asociată cu degradarea funcțiilor cerebrale, însă acest lucru a fost mereu asociat cu hipertensiunea arterială.
Cercetarea de față ne lămurește că sarea afectează în mod direct sănătatea și funcționarea creierului. 

Chiar dacă cercetarea a fost realizată deocamdată doar pe animale, cercetătorii ne avertizează să limităm consumul de sare la 2300 de miligrame/zi, adică echivalentul unei lingurițe. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod