Usturime la urinare - Cauze și tratament

Ți-ai început dimineața bine și deodată simți usturime la urinare? Este important să începi tratamentul potrivit pentru a evita și alte simptome neplăcute.
Infecțiile tractului urinar sunt cauzate de microbi și pot afecta rinichii și vezica urinară. Sunt una dintre cele mai frecvente tipuri de infecții, reprezentând motivul pentru cel puțin 8,1 milioane de vizite la medic în fiecare an.
 
Tractul urinar se împarte în cel superior și inferior. Tractul urinar superior cuprinde rinichii și ureterele, iar tractul urinar inferior constă din vezică și uretră. Majoritatea infecțiilor tractului urinar sunt cauzate de bacteria Escherichia coli (E. coli), prezentă în sistemul digestiv. Chlamydia și bacteriile mycoplasme pot infecta uretra, dar nu și vezica urinară.
 

Infecțiile primesc nume diferite în funcție de locul în care apar. De exemplu:

 
- o infecție a vezicii urinare se numește cistită;
- o infecție a uretrei se numește uretrită;
- o infecție a rinichilor se numește pielonefrită.
 

Factori de risc

Peste 50% din femei vor suferi de o infecție urinară pe parcursul vietii, iar 20 – 30%  se vor confrunta cu infecții recurente. Femeile gravide au un risc mai mare de infecții urinare, existând posibilitatea extinderii acestora până la nivelul rinichilor.
Acest lucru se datorează schimbărilor din organism din timpul sarcinii, care afectează tractul urinar.
 
Deoarece aceste infecții sunt periculoase atât pentru sănătatea mamei, cât și a fătului, majoritatea femeilor însărcinate fac analize pentru a se determina prezența bacteriilor în urină, chiar dacă nu există simptome și se prescrie tratament cu antibiotice pentru a preveni răspândirea acestora.
 
Persoanele de orice vârstă și sex pot suferi de usturime la urinare. Cu toate acestea, unii oameni sunt mai expuși riscului decât alții.
 

Următorii factori pot crește probabilitatea de a avea o infecție urinară:

 
- diabetul;
- igiena personală deficitară;
- prezența unui cateter urinar;
- incontinența fecală;
- retenția urinară;
- pietrele la rinichi;
- unele forme de contracepție;
- sarcina;
- menopauza;
- suprimarea sistemului imunitar;
- imobilitatea pentru o perioadă lungă de timp;
- utilizarea de spermicide și tampoane;
- folosirea intensă a antibioticelor, care poate perturba flora intestinală și pe cea a tractului urinar.
 

Simptome

Durerile abdominale sunt cel mai frecvent simptom al infecțiilor urinare. Restul simptomelor pot fi diferite, în funcție de vârstă, sex, prezența unui cateter și de ce parte a tractului urinar a fost infectată și includ:
- nevoia puternică și frecventă de a urina;
- urină tulbure, cu urme de sânge sau cu miros puternic;
- durere sau senzație de arsură la urinare;
- greață și vărsături;
- dureri musculare și dureri abdominale. 
Persoanele care au un cateter urinar pot avea doar febră ca simptom, ceea ce face ca diagnosticul să fie mai dificil de stabilit.
 

Pielonefrita acută

Este o infecție bruscă și severă a rinichilor. Dacă o persoană suferă de această afecțiune, pot apărea dureri de spate, febră mare, tremurat, frisoane și oboseală accentuată.
Este considerată o urgență medicală și necesită prezentarea pentru consult în cel mai scurt timp.
 

Cistita

Se caracterizează prin febră, senzație de presiune și crampe abdominale.
 

Complicaţii

Majoritatea infecțiilor urinare nu sunt grave, dar unele crea probleme grave, în special cele ale tractului urinar superior.
Infecțiile recurente sau de lungă durată pot provoca leziuni permanente și unele infecții bruște ale rinichilor, punând viața în pericol, în special dacă bacteriile intră în sânge și cauzează septicemie. Ele pot, de asemenea, să crească riscul unei nașteri premature.
 

Tratament

Deoarece infecțiile urinare sunt cauzate de bacterii, se tratează de obicei cu antibiotice. Tipul de medicamente și durata tratamentului vor depinde de simptomele și antecedentele medicale ale fiecărei persoane.
 
Este necesar să se ia tratamentul complet pentru că, uneori, simptomele pot dispărea înainte ca infecția să fi fost eliminată complet.
De asemenea, consumul de lichide este recomandat pentru eliminarea bacteriilor și reducerea senzației de usturime la urinare. 
 
O infecție urinară fără complicații poate fi vindecată după 2 - 3 zile de tratament. În cazurile mai complexe, pot fi necesare 7 -  14 zile de tratament cu antibiotice.
Pentru vindecarea unei infecții urinare este foarte importantă identificarea corectă a cauzei. Dacă sunt lăsate netratate, aceste infecții pot afecta funcționarea rinichilor.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod