4 cauze surprinzătoare ale calculilor renali

Eliminarea calculilor renali poate fi extrem de dureroasă și nu are loc întotdeauna foarte rapid. Descoperă ce riscuri poți avea și cum poți preveni apariția pietrelor la rinichi.
Durerea cauzată de calculii renali este de multe ori echivalentă cu cea din timpul nașterii, iar amețelile, starea de vomă și epuizarea transformă un astfel de episod într-o experiență extrem de neplăcută.
În fiecare an, peste 500.000 de persoane ajung la spital din cauza calculilor renali, care sunt depozite de sodiu și minerale din interiorul rinichilor. „Sunt ca niște pietre mici și ascuțite care obstrucționează uretra sau tractul urinar, cauzând presiune și dureri puternice”, explică dr. Thomas Chi, urolog din San Francisco. Peste 50% dintre persoanele care au avut o piatră la rinichi vor avea din nou această problemă într-un interval de 5 ani. Potrivit specialiștilor, riscul de-a lungul vieții de a avea pietre la rinichi este de 19% pentru bărbați și de 9% în cazul femeilor.
„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de diabet, obezitate și afecțiuni cardiovasculare este foarte probabil ca incidența calculilor renali să crească”, potrivit dr.
Chi.
Alți factori de risc larg cunoscuți sunt un meniu cu un conținut ridicat de sodiu, un exces de produse de origine animală, deshidratarea, bolile cardiace, hipertensiunea arterială, guta și infecțile urinare cronice.

 
Ai putea fi predispus la calculi renali?

„Deși majoritatea persoanelor au cristale în urină, numai 10-12% dintre ele se vor confrunta cu pietrele la rinichi. Este vorba despre factori genetici, alimentație, stil de viață, precum și de alte variabile care nu sunt încă pe deplin elucidate”, spune dr. Chi.

 
Iată câteva cauze surprizătoare ale calculilor renali:

 
1. Locuiești în apropierea unei autostrăzi

Metalele grele, în special zincul, pot crește rapid riscul de pietre la rinichi, potrivit studiilor publicate în mai 2018. „La început am fost surprinși de prezența zincului în compoziția calculilor renali. Se pare că zincul se află exact în centrul acestor formațiuni”, spune dr.
Chi. Praful provenit de la cauciucurile mașinilor poate fi o sursă majoră de risc pentru cei predispuși la pietre la rinichi. Dacă locuiești în apropierea unei autostrăzi nu este o idee bună să reduci zincul din alimentație pentru că este necesar pentru funcționarea optimă a organismului, ci ar fi indicat să folosești un sistem de filtrare a aerului pentru a elimina toxinele din casa ta. 

 
2. Transpiri foarte mult

Temperaturile ridicate sunt asociate cu o frecvență mult mai ridicată a calculilor renali. Potrivit cercetătorilor din Philadelphia, când afară sunt peste 30 de grade numărul de persoane spitalizate ca urmare a pietrelor la rinichi crește cu până la 20%. În momentul în care îți este cald și transpiri mai mult decât de obicei deshidratarea se poate manifesta rapid. Concentrația de calciu și alte minerale din urină va crește, favorizând cristalizarea și apariția pietrelor.
Pentru a te asigura că nu ai probleme când este cald afară sau dacă mergi la saună bea mai multe lichide în ziua respectivă.

 
3. Bei sucuri carbogazoase

Deshidratarea poate dubla riscul de calculi renali, dar chiar dacă bei lichide trebuie să știi că nu toate sunt utile. Unele pot chiar să-ți înrăutățească starea. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard s-a constatat că un consum frecvent de sucuri carbogazoase cu zahăr sau de sucuri de fructe crește riscul de formare a calculilor renali cu până la 40%. Chiar și băuturile fără zahăr, pe bază de îndulcitori artificiali, cresc riscurile.
Dintre sucurile de fructe, în special cel de mere și grepfrut nu sunt deloc utile pentru a preveni pietrele la rinichi. Vestea bună este că poți bea cafea (normală sau decafeinizată), ceai, bere, vin și limonadă neîndulcită pentru a preveni această afecțiune.

 
4. Nu consumi suficient calciu

Pare ilogic ca lipsa calciului să cauzeze apariția pietrelor la rinichi, având în vedere că acest mineral reprezintă o mare parte din compoziția calculilor. Cu toate acestea, o dietă bogată în calciu va diminua riscurile.
Multe alimentele sănătoase conțin și substanțe numite oxalați, care favorizează pietrele la rinichi dacă ajung în urină. Dacă în stomac există calciu suficient, oxalații vor fi combinați cu acest mineral și vor fi digerați fără niciun risc. Este recomandat să preiei calciul exclusiv din alimentație și să eviți suplimentele pentru că te predispun pietrelor la rinichi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod