O singură băutură energizantă îngustează vasele de sânge în 90 de minute

Atunci când urmează o noapte albă, însă nu vrei să mai stai să îți faci încă o cafea, probabil că o băutură energizantă pare a fi soluția ideală în momentul respectiv. În acest fel, îți poți termina treaba până când răsare iar soarele. Sau poți dansa până când se termină petrecerea.
Dar probabil că îți dai seama că acest obicei nu este unul chiar sănătos pentru organismul tău în cele mai multe cazuri. Nu trebuie să fii un nutriționist certificat pentru a-ți da seama că un consum de cofeină cu mult zahăr reprezintă o idee proastă, indiferent de cât de sănătos ai fi. Dar chiar dacă nu ai un control la birou a doua zi sau un test la școală și ai un sistem digestiv rezistent, noile studii au ajuns la concluzia că băuturile energizante vin la pachet cu multe dezavantaje. Iată cum poate o singură băutură energizantă să îngusteze vasele de sânge!

Cum poate îngusta vasele de sânge o singură băutură energizantă? 


Studiile au corelat deja consumul de băuturi energizante cu problemele cu stomacul, sistemul nervos și inima, dar o echipă de cercetare de la Universitatea din Texas declară că descoperirile sale sunt primele care înțeleg pe deplin mecanismul care corelează un sindrom metabolic cu risc crescut cu băuturile energizante consumate.
Cercetătorii au descoperit că o singură băutură energizantă poate îngusta vasele de sânge în doar 90 de minute, ceea ce restricționează circulația sângelui la organele vitale, ceea ce duce la probleme de sănătate, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale.

Pentru studiu, echipa de cercetători a analizat 44 de tineri de la Școala de Medicină McGovern care face parte din Universitatea din Texas. Participanții nu fumau, aveau vârsta de 20 de ani și erau clasificați ca fiind sănătoși.
Cercetătorii au vrut să testeze efectul băuturilor energizante asupra endoteliului, un strat de celule care acoperă suprafața venelor, arterelor și a altor vase de sânge. După ce au testat funcția endotelială înainte ca subiecții să bea o singură băutură energizantă și după 90 de minute după consum, oamenii de știință au constatat că diametrul interior al vaselor de sânge a fost mai mare cu aproape jumătate decât cu 90 de minute în urmă. Dar de ce s-a întâmplat acest lucru?

Echipa de oameni de știință crede că acest lucru poate fi cauzat de ingredientele din cele mai multe băuturi energizante - cofeină, zahăr, taurină și alte ierburi.
De exemplu, în studiile anterioare, s-a demonstrat că nivelul ridicat de zahăr din sânge poate provoca vasoconstricție (îngustarea vaselor de sânge), ceea ce duce la o cantitate mai mică de sânge spre organele vitale. 

Pe măsură ce băuturile energizante devin tot mai populare, este important să studiem efectele acestor băuturi asupra celor care le beau frecvent și să determinăm dacă există vreun model de consum sigur. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod