Primele simptome ale cancerului de plămâni

Cancerul pulmonar nu este de obicei vizibil în primele etape. Cele mai multe persoane sunt diagnosticate atunci când boala se află într-un stadiu avansat. Femeile sunt mai puțin expuse riscului de a face cancer pulmonar decât bărbații.
Riscul pentru femei este de 1 la 17, iar pentru bărbați de 1 la 15. Cifrele includ atât fumători, cât și nefumători. Rata de supraviețuire variază în funcție de amploarea cancerului de plămâni. Pentru a crește șansele de vindecare, trebuie să cunoști primele simptome ale cancerului de plămâni. Iată care sunt acestea!

Semnale de alarmă trimise de corp în cazul cancerului de plămâni


1. Tuse constantă


Acesta este de obicei primul simptom major. Ar trebui să consulți un medic dacă ai dezvoltat o tuse care nu dispare. Tusea asociată cu tulburările respiratorii dispare într-o săptămână sau două. Orice tuse persistentă ar putea indica o altă problemă. Ar trebui să consulți un medic dacă tusea duce la oboseală, ținându-te treaz noaptea, sau dacă îți afectează capacitatea de a funcționa normal.
Nu ignora tusea seacă ce persistă timp de câteva săptămâni.

2. Schimbări ale respirației


Dacă respiri mai greu, există riscul să ai această boală. Cancerul pulmonar schimbă respirația, deoarece boala îngustează sau blochează căile respiratorii. Ar putea fi și fluidul din tumoarea care se acumulează în piept. Trebuie să fii atent la aceste simptome și să mergi la doctor dacă îți este greu să respiri după ce urci câteva scări sau după ce faci sarcini ușoare.

3. Dureri în piept


Cancerul poate provoca dureri în zona toracică, în spate și chiar în zona umerilor. Acea senzație dureroasă care crezi că este cauzată de tuse s-ar putea să fie, de fapt, cauzată de cancer. Orice durere în piept ar trebui să fie o cauză de îngrijorare și ar trebui să consulți un medic imediat. 

4. Respirație șuierătoare


Respirația șuierătoare poate apărea ca urmare a inflamației, a constricției sau a blocării căilor respiratorii. Poate fi cauzată de cancer, nu de alergii sau de astm bronșic, de aceea trebuie să consulți un medic.
Respirația șuierătoare este asociată cu o etapă tardivă a cancerului, aceasta ducând și la dificultăți de respirație. Este posibil să nu existe acest simptom în primele etape.

5. Pierdere în greutate


Acesta este unul dintre semnele clare că ai putea avea cancer pulmonar. Dacă ai avut dureri în piept și începi să slăbești dintr-o dată, trebuie să vizitezi imediat un medic. Celulele canceroase folosesc foarte multă energie și s-ar putea să observi o pierdere în greutate de 10 kilograme într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu te gândi că o pierdere în greutate dramatică este sănătoasă nici când încerci acest lucru. 

6. Dureri de cap


O durere de cap severă și constantă ar putea fi unul dintre semnele severe ale cancerului. Există riscul să se fi răspândit în creier.
Nu ar trebui să te îngrijorezi foarte tare, deoarece nu toate durerile de cap sunt asociate cu metastazele cerebrale. Tumoarea pulmonară pune presiune pe vena cavă superioară. Aceasta este vena responsabilă pentru mutarea sângelui în inimă, din partea superioară a corpului. Presiunea care apare poate provoca dureri de cap sau migrene în situații grave.

7. Infecții frecvente


Este posibil să ai infecții pulmonare, cum ar fi bronșita sau pneumonia. Acest lucru este cauzat de faptul că sunt blocate căile respiratorii de celulele canceroase. Plămânii nu mai pot funcționa în mod corect, din cauza acestui blocaj.

8. Probleme la înghițire


Termenul corect pentru această afecțiune este disfagie și este un rezultat direct al impactului tumorii. Disfagia crește riscul de inhalare a alimentelor în plămâni, ceea ce poate face înghițitul dificil.
Această problemă poate cauza și deshidratare, care duce la malnutriție și la nefuncționarea rinichilor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod