Fumezi fara voia ta?

Inspirarea fumului de tigara produs de alte persoane se numeste fumat pasiv sau involuntar, nefumatorii inhalaland fara voia lor atat fumul expirat, cat si fumul de la tigarile aprinse. Acest fum de tigara din atmosfera (numit ETS) reprezinta o sursa importanta de poluare a aerului. Fumul de tigara contine peste 4000 de elemente chimice, unele dintre acestea avand proprietati iritante si 60 fiind cunoscute drept cancerigene.
De-a lungul ultimelor doua decenii, au fost adunate numeroase dovezi privind nocivitatea fumatului pasiv. Incepand cu anii '80, au fost publicate o serie de studii, printre care raportul Consiliului National de Cercetare din SUA, cel al Consiliului National de Sanatate si Cercetare Medicala din Australia si cel al Comitetului National de Sanatate din Marea Britanie.


Fumatul pasiv si cancerul la plamani

Majoritatea studiilor realizate in ultimii 25 de ani arata ca cele mai predispuse persoane sa aiba cancer la plamani sunt cele care stau o perioada indelungata pe zi in fumul de tigara, fie la birou, fie acasa. Cel mai ridicat risc exista in randul nefumatorilor ai caror partneri de viata fumeaza. Riscul exista in cazul a 20% dintre femei si 30% dintre barbati. In cazul persoanelor care sunt expuse la fumul de tigara la serviciu, riscul se ridica la un procent de 16 pana la 19%.

Daca studiile demonstreaza ca exista o legatura intre cantitatea de fum inhalata, perioada de expunere si riscul de a avea cancer, inca nu a fost demonstrat ca expunerea la fumul de tigara din copilarie ar creste riscul de aparitie a cancerului la plamani.


Fumatul pasiv si bolile cardiace

Potrivit studiilor din ultimii ani, fumatul pasiv are ca rezultat ingrosarea sangelui.
S-a demonstrat ca este suficienta o jumatate de ora de expunere la fumul de tigara pentru ca dispunerea celulelor in arterele coronare sa fie modificata. Functionarea proasta a acestor celule duce la ingustarea arterelor si reducerea fluxului de sange.

Daca in cazul riscului aparitiei cancerului la plamani, acesta este direct proportional cu timpul de expunere, riscul de aparitie a afectiunilor de inima nu tine cont de perioada de expunere.

Studii recente au demonstrat ca nefumatorii prezinta un risc de aparitie a bolilor de inima in proportie de 23% atunci cand traiesc cu un fumator. O singura expunere la fumul de tigara creste riscul de aparitie a bolilor de inima cu pana la 34%. Pentru a compara, in cazul unei persoane care fumeaza o tigara pe zi, exista un risc de aparitie a bolilor de inima de pana la 39%.


Fumatul pasiv si afectiunile respiratorii


Fumatul pasiv are un efect destul de important asupra sanatatii sistemului respirator al nefumatorilor, provocand tuse, sputa, disconfort la nivelul pieptului si o reducere a functiei plamanilor. In cazul persoanelor cu astm, exista riscul de declansare sau de amplificare a crizelor.

Adultii care sunt expusi la fum de tigata la serviciu sau acasa prezinta un risc de dezvoltare a bolilor respiratorii, cum este astmul, de 40 pana la 60%.


Cum sunt afectati copiii?

Bronsita, pneumonie, tuse, respiratie mai grea, crize de astm si infectarea urechii, toate acestea sunt boli pe care copiii le pot dezvolta daca sunt expusi la fum de tigara, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
OMS mai spune ca aproape jumatate din copiii de pe intreg globul (700 de milioane) sunt expusi fumului de tigara produs de 1,2 bilioane de adulti.

Pentru copii, principala sursa de fum de tigara sunt parintii si ceilalti membri ai familei. Fumatul in timpul sarcinii este una dintre cele mai importante poluari cu fum de tigara din cauza efectului acestei expuneri inca din perioada prenatala. Fumatul in timpul sarcinii este o cauza importanta pentru producerea sindromului de moarte infantila spontana, precum si a altor nereguli, cum ar fi greutatea corporala mult sub medie a copilului nou nascut si o reducere a functiei plamanilor.


Cum ne mai afecteaza fumatul pasiv?

Conform celor mai recente studii, exista o legatura directa intre fumatul pasiv si cancerul nazal la adulti. Alte afectiuni asociate fumatului pasiv sunt: avortul spontan, impactul negativ asupra procesului de invatare si asupra comportamentului la copii, cancer si leucemie la copii, intensificarea crizelor de astm la adulti si fibroza chistica.

Majoritatea oamenilor expusi la fumul de tigara, chiar daca nu dezvolta afectiuni mai serioase, prezinta numeroase stari de disconfort, cum ar fi ochi inrositi, dureri de cap, tuse, gat inflamat si ameteala.



Reduce riscul fumatului pasiv

Daca fumatorul din preajma ta nu poate sa se lase sau nu doreste, atunci exista o serie de masuri care pot fi luate:

  • Determina-l sa nu fumeze in casa. Ideea de a avea o camera in care se fumeaza nu este buna deloc, deoarece fumul de tigara poate patrunde cu usurinta in celelalte camere.

  • Asigura-te ca vizitatorii fumatori nu isi aprind tigarile in casa, ci afara. Explica-le calm cat de nociv este fumatul pasiv si ca iei aceste masuri pentru sanatatea familiei tale.

  • Elimina fumul din masina ta. Chiar daca se fumeaza cu geamurile deschise, fumul tot va afecta ocupantii masinii si mirosul va ramane impregnat in tapiteria masinii.

  • Nu iti lua copiii in restaurantele sau fast-food-urile in care nu exista macar o zona pentru nefumatori, daca nu chiar sa nu se fumeze deloc.
  • Asigura-te ca cei care au grija de copiii tai (bunici, doici) nu fumeaza in peajma lor.

Adu-ti aminte!

Daca un fumator nu poate renunta de bunavoie, atunci sanatatea partenerului de viata sau al copilului poate fi o motivatie puternica.

Fumatul pasiv creste riscul aparitiei afectiunilor respiratorii la copii, cum ar fi astmul, bronsita sau pneumonia.

Cei care nu au fumat nicio tigara in viata lor, dar au trait si continua sa traiasca cu un fumator, prezinta riscul aparitiei afectiunilor respiratorii, de inima si a cancerului.

 

Comentarii (30)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • fumatorul activ pe 8 Dec 2008, 07:11
    Sunteti...

    ... tampiti, aproape toti cu comentariile voastre de kkt.

    0
    0

  • sebastian pe 8 Dec 2007, 21:51
    Ajutor

    Am fumat si eu putin cam 1-2 tigari la 1-2-3 saptamani si acum nu mai fumez deloc. Cer ajutor pentru ca nu stiu cum sa scot din plamani fumul care a intrat in acea periada de timp. Va rog sa ma ajutati!!!

    0
    0

  • Dana pe 19 Dec 2006, 22:36
    Necesitatea constientizarii pericolului

    Sincer cred ca fumatul este cel mai nociv lucru pe care il poti face corpului tau asemenea unui drog de care nu poti scapa numai daca vrei cu adevarat. Ar trebui intreprinse mai multe campanii de restrictionare a tigarilor, credeti ma eu stiu cum e sa moara cineva de cancer la plamani.Tatal meu fuma 60 de tigari pe zi nu exagerez asta e adevarul. Fiecare inainte de a se apuca sa fumeze ar trebui sa se gandeasca de doua ori.

    0
    0

  • aura pe 19 Dec 2006, 17:21
    fumatul

    fumez de plictiseala

    0
    0

  • pirki pe 6 Dec 2006, 11:52
    fumatul pasiv

    vreau sa stiu unde pot reclama colegii care fumeaza in birou,desi e interzis.

    0
    0

  • vaduva victoria pe 28 Nov 2006, 16:49

    o lege care sa interzica total fumatul in loc public

    0
    0

  • ioana pe 26 Nov 2006, 10:48
    famatul pasiv

    sunt o nefumatoare dar in schoimb sotul meu si prietenii mei fumeaza ce sa fac nu pot sa ies cand toti sunt in camera si fumeaza

    0
    0

  • Dana pe 8 Oct 2006, 13:13
    Neintelegeri intre colegi

    Ce ne facem atunci cand colegii de birou fumeaza f.mult in prezenta noastra si nu au de gand sa renunte la acest obicei si nici nu ies afara sa fumeze? La mine in birou se fumeaza mai bine de doua pachete de tigari pe zi si acest lucru a devenit insuportabil pentru mine.

    0
    0

  • manzoor pachita pe 3 Oct 2006, 11:05
    tigarile

    sunt costienta ca imi fac rau dar nu pot sa renunt

    0
    0

  • pop ioana pe 2 Oct 2006, 17:15
    cum ma pot lasa de fumat

    is de acord ca nui sanaTOS,SI NUMI FACE BINE,DAR NU POT SAMA LAS DINTRO DATA CUM SA FAC SA MA POT LASA

    0
    0

  • yumii roxana pe 30 Sep 2006, 17:01
    vreau sa renut la fumat

    fumatu nu este bun sant costienta dar cum ma pot lasa de el nu pot sa renunt

    0
    0

  • anca pe 29 Sep 2006, 08:54
    fumat

    sunt fum

    0
    0

  • eneciprian pe 28 Sep 2006, 21:59
    fumatul

    fumez de 7 ani, am incercat sa ma las dar nu am reusit. Am ajuns la concluzia ca nu fumez fiindca simt nevoia, ci din obisnuinta.

    0
    0

  • andreea pe 26 Sep 2006, 16:40
    fumatul

    stiu k este un pericol dar eu fumez in continuare iar asta inseamna k nu am vointa de a ma lasa de fumat.nimeni nu t poate ajuta sa renunti aici este doar decizia ta dak fumezi in continuare sau nu.Tu decizi singura!!!

    0
    0

  • Doina pe 26 Sep 2006, 08:50

    Sunt fumatoare de cca 20 ani.Am realizat inca de la inceput riscul acestui prost viciu si totusi nimeni nu te poate ajuta sa renunti.Cand vei dori sa nu mai fumezi nu mai fuma;TU decizi !

    0
    0

  • andreea pe 18 Sep 2006, 22:18

    sunt fumatoare de 3 ani si nu stiu cum as putea sa ma las...nu am vointa...ati putea sa-mi dati ceva sfaturi?

    0
    0

  • IACOMI GABRIELA pe 12 Sep 2006, 21:22

    EU MA-M LASAT DE FUMAT IN 2 ZILE CU CEAIUL ANTITUTUN DE LA DR VERES

    0
    0

  • ingeras pe 7 Sep 2006, 14:27
    ajutor

    as da ori ce sa ma pot lasa de fumat vreau un trarament

    0
    0

  • Magda pe 7 Sep 2006, 13:23
    e dificil, totusi

    Ar fii ok daca fumatorii ar putea sa stea tot timpul separat de ceilalti,dar din pacate nu este atat de simplu, nu ne putem impartii in doua . E adevarat ca fumatul, in general, e nociv, dar stresul, oboseala, nervii, nu sunt la fel, hai sa ducem o viata fara griji, si o sa vedeti cum 3/4 din fumatiorii actuali se lasa fericiti, asta e parerea mea.

    0
    0

  • rodica pe 6 Sep 2006, 20:43
    fum si moarte

    prostii cu tigari sa dispara alungati fumatori in iad acolo este locul lor

    0
    0

  • ianachiuc pe 6 Sep 2006, 02:14
    lasativa de fumat ...cat mai repede

    cred ca fumatul este o prostye..si eu am incercaat si va spun ca mi a fost ffff greu sa ma lasa

    0
    0

  • Nae pe 5 Sep 2006, 17:11
    E grea si scumpa meseria de fummator

    Poate cu legi mult mai riguroase se va mai opri aceasta monstruoasa invazie a tutunului in viata noastra. Romania este a doua tara din lume ca numar de tutungii, poate si datorita lipsei unor restrictii severe. Iar de la fumatori nu ne putem astepta la minuni! Comportamentul si vointa lor sunt puternic influentate de drogul din fiecare tigara. Nicotina este mai importanta decat orice in momentele de "criza" si isi cere drepturile.

    0
    0

  • ramona pe 5 Sep 2006, 12:43
    e grav!

    fumatorilor nu le pasa de ceilalti,dar defapt asa suntem noim oamenii,nu ne intereseaza decat propiile doleante,e trist...si e pacat dar asta e...

    0
    0

  • aladinbins pe 5 Sep 2006, 00:18
    Adevarat

    Da,stiu ca fumatul,chiar pasiv,afecteaza grav sanatatea.Dar trebuie stimulat si gradul de civilizatie.fumatorii stiu ca nu trebuie sa fumeze in anumite locuri,dar...ii dor in cot de noi,ceilalti,sau de lege.Legile sunt bune ,dar daca nu sunt aplicate...

    0
    0

  • Erwin pe 29 Aug 2006, 17:13
    FUMATUL INTERZIS !!!!

    ASTEPTAM CU NERABDARE SA FIE ODATA INTERZIS FUMATUL IN ABSOLUT ORICE LOC PUBLIC :INSTITUTII CA , SPITALE , POLICLINICI , SECTII POLITIE , TRANSPORT RATB, MICROBUZ TRANSPORT GRATUIT CORA ,TRIBUNALE CINEMATOGRAFE,TEATRE,STRAZI, STATII RATB,SCARI DE BLOC SI ORICE LOC UNDE AR FI AFECTATI NETOXICOMANII ( ADICA NEFUMATORII ) IAR SANCTIUNILE SA CREASCA DE LA UNA MIE LEI NOI PANA LA INCHISOARE / MUNCA IN FOLOSUL COMUNITATII !!!!

    1
    0

  • renata pe 29 Aug 2006, 11:59
    fac tot ce vor ei

    indiferent cat ai ruga pers din jur sa nu mai fumeze in preajma ta ele tot fumeaza deci intotdeauna vor exista probleme.

    0
    0

  • TITI GROZAVU pe 29 Aug 2006, 10:15
    PIERDERE DE TIMP

    INTERZICETI FUMATUL IN SPATIILE PUBLICE

    0
    0

  • leonardo tamburlini pe 28 Aug 2006, 22:24
    stud.med.dent.

    In toata europa nu se mai fumeaza doar in germania nu stiu unde sa ma duc cu copilul meu iarna cand e frig afara.Este paradox dar in germania unde mor cei mai multi fumatori anual, fumatul este permis in crajme, dar ministerul sanatatii profita de fumatori si mai bine sa nu stii ce face mana stanga, daca stii cei in dreapta ta.Conclusia este sastai acasa si sa nu fumezi!

    0
    0

  • aura pe 28 Aug 2006, 14:44
    as da ori ce sa ma pot lasa de fumat

    vreau un trarament

    0
    0

  • nelutu pe 27 Aug 2006, 11:58
    fumatul pasiv

    AR TREBUI ANPUSCATIII TOTI CEI CARE IGNORA ACESTE REGULI.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod