2 sucuri dietetice pe zi cresc riscul de AVC și atac de cord cu 30%

Numai 2 sucuri dietetice pe zi cresc riscul de atac de cord și AVC pentru femei cu 31%, precum și pe cel de deces cu 16%, potrivit unui studiu realizat pe 80.000 de femei, într-un interval de 12 ani.
Credeai că sucurile dietetice sunt soluția ideală pentru a gusta ceva dulce fără să adaugi centimetri în plus? Ei bine, cercetătorii au identificat riscuri semnificative pentru starea generală de sănătate în condițiile unui consum frecvent al acestor produse.
Potrivit unui studiu realizat pe 80.000 de femei, aceste băuturi nu sunt deloc inofensive, ci pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare cu 30%. Nu s-a analizat ce mărci de băuturi au consumat aceste femei, astfel încât nu au fost încă izolați anumiți îndulcitori artificiali pentru a se determina care sunt cei mai nocivi. 

 
Cele mai ridicate riscuri au fost evidențiate în cazul femeilor care erau deja obeze

Rezultatele arată că aceste sucuri nu sunt o alternativă viabilă în cadrul strategiei pentru revenirea la o greutate ideală. „Majoritatea persoanelor au intenții bune atunci când aleg sucurile dietetice pentru că li se pare că vor face o economie de calorii, favorizând slăbirea.
Cercetarea noastră a dezvăluit că băuturile care conțin îndulcitori artificiali nu sunt deloc utile, iar consumul lor frecvent este asociat cu un risc crescut de boli cardiace și accident vascular cerebral”
, a declarat dr. Yasmin Mossavar-Rahmani, autorul studiului realizat de Asociația Americană pentru Protecția Inimii și Asociația Americană împotriva Accidentelor Vasculare Cerebrale.
La studiu au participat 81.714 de femei, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, data de începere fiind între 1993 și 1998, cu o durată de monitorizare de 12 ani. La evaluarea realizată la fiecare 3 ani femeile au explicat cât de des au consumat sucuri dietetice, sucuri de fructe sau alte băuturi. Rezultatele au fost ajustate în funcție de vârstă, riscul de hipertensiune arterială și fumat.
Astfel, în cazul femeilor cu vârste de peste 60 de ani sucurile dietetice au fost asociate cu un risc ridicat de AVC, pe fondul unor artere blocate.
După aceea au fost analizate și femeile care nu avuseseră niciodată diabet sau boli cardiace, factorii majori de risc pentru AVC. 
„Femeile care la începutul studiului nu aveau boli cardiace sau diabet, dar erau obeze, au avut un risc dublu de AVC ischemic”, potrivit dr. Mossavar-Rahmani.
O porție de suc dietetic a fost considerată 355ml, mărimea unei cutii de suc, dar studiul nu a izolat îndulcitorii artificiali. „Nu ne-am focalizat asupra îndulcitorilor, deci deocamdată nu putem afirma care dintre ei sunt nocivi și care pot fi inofensivi. Am identificat o legătură cu bolile cardiace, dar nu putem afirma că sucurile dietetice cauzează direct atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Este posibil ca rezultatele să nu fie valabile pentru femeile mai tinere”, a spus dr.
Mossavar-Rahmani.
Asociația Americană pentru Protecția Inimii a realizat o publicație în care a afirmat că încă nu există dovezi concludente pentru a stabili dacă sucurile dietetice cresc sau nu riscul de atac de cord și AVC, dar evidențiază că apa este cea mai bună alegere atunci când se dorește o băutură fără calorii.
„Deocamdată nu există date suficiente pentru a face distincție între efectele diferite al îndulcitorilor artificiali și impactul lor asupra funcționării creierului. Studiul nu face decât să indice faptul că aceste sucuri dietetice trebuie consumate cu prudență. Pentru unele persoane pot constitui o alternativă utilă până când se obișnuiesc să bea doar apă. Având în vedere că nu se cunosc efectele îndulcitorilor artificiali pe termen lung, nu este recomandat să fie consumați o perioadă prea îndelungată”, spune dr.
Rachel Johnson, de la Universitatea din Vermont.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod