Studiu: persoanele care suferă de psoriazis sever au un risc dublu de deces

Un nou studiu sugerează că în cazul adulților care au psoriazis sever, cu peste 10% din suprafața corpului acoperită de leziunile specifice, riscul de deces prematur este dublu față de cel al persoanelor care nu au această afecțiune.
Studiul realizat asupra persoanelor care au primit diagnosticul de psoriazis este primul care măsoară în mod obiectiv cum este influențată mortalitatea de gravitatea acestei afecțiuni. A fost condus de dr. Megan H. Noe, de la Școala de Medicină a Universității din Pennsylvania.

 
Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică declanșată de o reacție anormală a sistemului imunitar, care provoacă o producție excesivă de celule la nivelul pielii. Rezultatul va fi acumularea celulelor, care va cauza apariția zonelor cu piele aspră, îngroșată și care formează o crustă. Sunt afectate de obicei coatele, genunchii, scalpul, spatele, fața, palmele și tălpile, dar afecțiunea se poate răspândi spre orice parte a corpului, inclusiv la nivelul unghiilor.
Potrivit Academiei Americane a Dermatologilor, psoriazisul afectează aproximativ 7,5 milioane de persoane, din care 20% suferă de psoriazis moderat sau sever, cu cel puțin 5% din suprafața corpului acoperită de leziuni.
Studiile precedente au indicat că persoanele cu acest diagnostic au un risc mai ridicat de cancer, depresie, afecțiuni cardiovasculare, diabet și leziuni ale ficatului, dar dr.
Megan și colegii săi și-au fixat drept obiectiv determinarea gradului în care psoriazisul influențează riscul de deces.

 
Un nou criteriu de evaluare

Rezultatele studiului au fost obținute prin analizarea informațiilor din bazele de date, identificarea persoanelor care sufereau de psoriazis și compararea lor cu cele care nu aveau această afecțiune. Diferența în ceea ce privește metoda utilizată este aplicarea unui nou criteriu și anume suprafața corpului afectată de psoriazis. Persoanele vizate au fost împărțite pe categorii în funcție de cât de multe leziuni aveau. După această partajare cercetătorii au analizat numărul de decese care au urmat într-o perioadă de 4 ani.

 
Riscul de deces este de două ori mai mare pentru psoriazisul sever

Studiul a relevat că riscul de deces în cazul celor care suferă de psoriazis sever, cu leziuni pe cel puțin 10% din suprafața corpului, este dublu față de persoanele care nu au această problemă de sănătate.
„După ajustarea rezultatelor pentru a elimina influența altor factori cum sunt obezitatea, fumatul, vârsta sau existența altor afecțiuni cronice am putut stabili că riscul de deces pentru pacienții care au psoriazis sever este de două ori mai ridicat față de persoanele care nu au primit acest diagnostic. Am utilizat un nou criteriu pentru a putea stabili legătura cu rata de mortalitate mai ridicată și vom continua cu alte studii pentru a putea clarifica de ce se întâmplă acest lucru”, a spus dr.
Noe. 
Echipa de cercetători care a realizat studiul a evidențiat că vor fi necesare analize suplimentare pentru a se putea clarifica și cauzele specifice ale deceselor favorizate de psoriazis. Până la obținerea unor rezultate concludente în acest sens criteriul referitor la suprafața corpului afectată de leziuni ar putea deveni noul mod de evaluare a riscului general pentru starea de sănătate în momentul în care se stabilește un diagnostic de psoriazis. 
„Prin folosirea acestui criteriu pacienții vor putea fi tratați riguros la fiecare consult medical și vom putea ști dacă sunt predispuși la diferite complicații sau la agravarea stării de sănătate, luând măsurile necesare de prevenție”, a spus dr.
Noe.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod