ALCOOLUL – CE EFECTE NEGATIVE ARE ASUPRA SANATATII DENTARE

CIOCNIREA UNUI PAHAR DE ALCOOL INSOTESTE SARBATORIREA UNOR EVENIMENTE IMPORTANTE DIN VIATA NOASTRA IMPREUNA CU FAMILIA SAU IESIRILE IN ORAS CU PRIETENII. OBICEIUL FRANTUZESC DE A CONSUMA UN PAHAR DE VIN ROSU LA MASA, DEOARECE ESTE BENEFIC PENTRU SISTEMUL CARDIO-VASCULAR, ESTE URMAT DE O PARTE DINTRE NOI, IN TIMP CE ALTII CONSIDERA BEREA UN ALIMENT CARE, PRIN CONTINUTUL MAI REDUS DE ALCOOL, ESTE POTRIVIT PENTRU FI CONSUMAT LA UN FILM SAU LA UN MECI, PE CANAPEA. DOAMNA DOCTOR MIHAELA DAN, SPECIALIST ORTODONT IN CADRUL CLINICII ORTO-IMPLANT EXPERT, EXPLICA CE EFECTE AU, INSA, ACESTE OBICEIURI ASUPRA SANATATII NOASTRE ORALE.

Efectele negative ale dulciurilor si bauturilor carbogazoase asupra dintilor nu mai reprezinta, probabil, un secret pentru nimeni, insa mai putin cunoscut este faptul ca si consumul de alcool poate avea efecte negative. Din fericire, in cantitati mici, consumat ocazional, alcoolul nu are consecinte extrem de daunatoare asupra organismului, insa consumul regulat poate cauza probleme serioase de sanatate orala. Iata
cum:

* REDUCEREA FLUXULUI DE SALIVA

Alcoolul are un efect deshidratant asupra intregului organism.

_“Saliva are un rol protector pentru dinti si gingii prin faptul ca lubrefiaza gingiile reducand riscul de traumatizare (zgariere), dilueaza secretiei salivare priveaza dintii si gingiile de aceste efecte benefice”_, explica doamna doctor Mihaela Dan.

* FAVORIZEAZA APARITIA CARIILOR

Alcoolul contine acizi si zaharuri. Bacteriile din gura descompun aceste zaharuri crescand atacul acizilor asupra smaltului si facandu-l, astfel, mai vulnerabil la carie. In plus, dupa o petrecere care dureaza pana dimineata, de multe ori ajungem atat de obositi acasa, incat uitam sa ne spalam pe dinti.

* COLOREAZA DINTII

Vinul, mai ales cel rosu, pateaza dintii prin substantele colorante pe care le contine si prin microcavitatile produse de acizii din alcool, care favorizeaza depunerea acestor coloranti naturali.

“Riscul de colorare a dintilor creste chiar si mai mult atunci cand bauturile alcoolice, care contin acizi, sunt amestecate cu bauturi carbogazoase, bogate in zaharuri”_, atentioneaza specialistul ortodont.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod