Când sunt Moșii de iarnă 2024. Tradiții și obiceiuri

Sâmbătă, 9 martie 2024, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea "Moșii de iarnă".
Moșii de iarnă sau Pomenirea Morților este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române în care se face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Există pomenirea morților, pentru că Biserica nu vede în moarte sfârșitul existenței omului.

Rânduiala sau ritualul bisericii prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox. În această zi creștinii fac parastase și dau de pomană pentru cei morți.

Când sunt Moșii de iarnă 2024


Moșii de iarnă 2024 sunt trecuți în calendarul creștin ortodox în data de 9 martie, zi în care sunt şi Moşii de primăvară 2024.

Conform crestinortodox.ro, în Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne pentru intrarea în Postul Paștelui se face pomenirea morților, pentru că în duminica următoare Biserica a rânduit să se facă pomenire de Înfricoșata Judecată și A doua venire a lui Iisus Hristos la care ne vom înfățișa toți.

Pentru că mulți creștini au murit pe neașteptate și fără pregătirea sau fără pocăința necesară, Biserica face mijlocire pentru toți aceștia, ca să se bucure de fericirea veșnică.

Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor.

De ce se numesc "Moșii de iarnă"?


Simion Florea Marian menționa în lucrarea "Trilogia vieții", că pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși.



Cuvantul "moși" vine de la "strămoși", și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul "moși" sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei.

Din zilele de Moși amintim:

"Moșii de primăvară" (de Măcinici),

"Moșii de vară" (sâmbăta dinaintea Rusaliilor),

"Moșii de toamnă" (în prima sâmbătă din luna noiembrie),

"Moșii de iarnă" (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Cine poate fi pomenit de Moșii de iarnă?


Se pot pomeni toți cei care au murit nedespărțiți de Biserică. Nu pot fi pomeniți cei care au murit în dispreț cunoscut față de Dumnezeu.

Orice slujbă a Bisericii se săvârșește numai pentru cei care sunt membri ai ei. De aceea nu pot fi pomeniți nici copii morți nebotezați, pentru că ei nu sunt membri ai Bisericii.

Prima pomenire din anul 2024, numită și Moșii de iarnă, are loc 9 martie, urmând ca Moșii de primăvară să fie prăznuiți pe durata întregului Post al Paștelui, în timp ce Moșii de Vară vor fi pomeniți pe 22 iunie, iar Moșii de toamnă pe 2 noiembrie 2024.

Sâmbăta, zi de pomenire a celor adormiți


Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți.



Pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul. Duminica este numită și ziua a opta, pentru că este ziua începutului fără sfârșit, ea nu va mai fi urmată de alte zile, considerată simbolic a fi eternă.

Tradiții și obiceiuri


În Transilvania, se oferă de pomană bucatele preferate ale celui pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită "pupi" (chec de mere).

Pomana se împarte mai întâi celor nevoiași și abia apoi celor prezenți la biserică, rude sau vecini.

În unele zone, după slujbă, preotul merge la mormântul celui decedat unde ține o scurtă slujbă și stropește locul cu vin.

Rudele pregătesc un pomelnic cu numele celor morți pe care îl dau preotului înainte de slujbă, împreună cu cărbuni, tămâie și un colac.

În ziua de moşilor de iarnă, pe 9 martie, rudele celor decedați merg în cimitir pentru a face curat sau pentru a aprinde lumânări la morminte.

Tot de Moşii de iarnă se dă de pomană şi piftie.


Potrivit tradiţiei populare, piftiile respective trebuie consumate în ziua de Moşii de iarnă. Dacă nu se mănâncă, a doua zi trebuie să le arunci, altfel vor veni friguri în timpul verii.

De Moșii de iarnă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la Cer.

Tot în această zi nu se dă cu mătura ca să nu se ridice praful în ochii răposaţilor, nu se spală şi nu se aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.

De asemenea, nu este bine să muncești pentru că rişti să înnebuneşti sau să tremuri.


Sursă: crestinortodox.ro/ wikipedia/ alba24.ro
Foto: depositphotos
7 Martie 2024
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod