Femeile sunt la putere în Finlanda: Cine este Sanna Marin, cel mai tânăr premier din lume

Sanna Mirella Marin a fost desemnată să conducă guvernul Finlandei. La numai 34 de ani, ea va fi cel mai tânăr premier al acestei țări și va conduce o coaliție de cinci partide, reprezentate la vârf de femei.
Social-democraţii din Finlanda, care conduc o coaliţie guvernamentală formată din cinci partide, au ales-o duminică pe Sanna Marin, ministrul transporturilor, să devină premier. În vârstă de 34 de ani, ea va deveni săptămâna aceasta cel mai tânăr prim-ministru din istoria Finlandei și va conduce coaliția de cinci partide reprezentante la vârf de tot atâtea femei.
Antti Rinne a demisionat la începutul săptămânii trecute din funcția de premier după ce Partidul de Centru, membru al coaliţiei, a spus că îşi retrage sprijinul pentru el din cauza felului în care a gestionat o grevă a poştaşilor.

Coaliția femeilor din Finlanda

Partidul Social Democrat face parte dintr-o coaliţie cu partide care sunt conduse, toate, de femei. Patru dintre acestea au sub 35 de ani, notează BBC.

Partidul de Centru este condus de Katri Kulmani (32 de ani), Liga Verde este formaţiunea ministrului de Interne Maria Ohisalo (34 de ani), Alianţa de Stânga este condusă de Li Andersson (32 de ani), iar Partidul Suedez al Poporului este reprezentat de Anna Maria Henriksson (55 de ani).


Când va trece în fruntea guvernului, Marin va deveni cel mai tânăr premier din lume. Premierul Noii Zeelande, Jacinda Arden, are 39 de ani, iar cel al Ucrainei, Oleksii Honcearuk, are 35 de ani.

Copilărie într-o "familie curcubeu"

Potrivit presei finlandeze, Sanna Marin, născută la 16 noiembrie 1985, la Helsinki, provine dintr-o așa-numită "familie curcubeu" - a fost crescută de o mamă singură, care ulterior a avut o relație cu o femeie.

Ea nu cunoaște familia tatălui ei biologic și a crescut într-un apartament închiriat de mama ei și de partenera acesteia, relatează BBC.

Sanna a declarat în 2015 pentru site-ul finlandez Menaiset că în copilărie se simțea "invizibilă", pentru că nu putea vorbi deschis despre familia sa. Sanna Marin a precizat că mama sa a sprijinit-o mereu și a făcut-o să creadă că poate obține orice își dorește.

Ea a fost prima din familia sa care a studiat la universitate. A studiat Științe administrative la Universitatea din Tampere, pe care a absolvit-o în 2012. În același an, a fost aleasă în Consiliul Municipal din Tampere. A condus Consiliul Municipal din 2013 până în 2017, când a fost realeasă, cu mult mai multe voturi decât prima dată.

Ea face parte, de asemenea, din adunarea locală a regiunii Tampere.



În 2014, Marin a devenit vicepreședinte a Partidului Social-Democrat, iar în 2015 a fost aleasă în Parlamentul național, din partea districtului Pirkanmaa, cu 10.911 voturi. După patru ani, ea a fost realeasă deputat cu mult mai multe voturi: 19.088.

Ce va face cel mai tânăr premier

Este de așteptat ca noul premier să nu determine schimbări politice majore. Coaliţia, care a ajuns la guvernare în urmă cu doar şase luni, a convenit să continue programul după ce Rinne a anunţat că demisionează la cererea Partidului de Centru. Însă Marin a anunțat că urmează o perioadă grea: "Avem multă muncă de făcut pentru a restabili încrederea", a declarat ea după ce a obţinut la limită votul în rândul membrilor din conducerea partidului.
Marin a răspuns și criticilor legate de vârsta ei: "Nu m-am gândit niciodată la vârstă sau la gen.
Mă gândesc la motivele pentru care am intrat în politică și la lucrurile pentru care am câștigat încrederea alegătorilor."

Sanna Marin va fi a treia femeie prim-ministru al Finlandei, țară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârşitul anului și joacă un rol important în stabilirea viitorului buget al blocului comunitar.

Foto: Hepta, Facebook
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod