Noi imagini video de la Colectiv: Înregistrarea necunoscută care arată intervenţia haotică a pompierilor

Înregistrarea video făcută de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov ajuns la locul incendiului de la Colectiv a surprins modul haotic in care au acționat pompierii la începutul intervenției.

Imaginile filmate în noaptea de 30 octombrie 2015 la incendiul din Colectiv a fost făcut publice de jurnaliştii de la Libertatea. Înregistrarea redă organizarea deficitară a primului echipaj de intervenţie. Raed Arafat a declarat că nu ştia de aceste imagini.

Ziarul Libertatea a publicat înregistrarea video de aproximativ 21 de minute, furnizată de un ofiţer de pompieri. În imagini se vede cum a acționat primul echipaj de pompieri care a ajuns la clubul Colectiv după izbucnirea incendiului și pot fi văzute mai multe persoane care ajută la evacuarea răniților. De asemenea, este surprinsă intervenţia dezorientată a pompierilor depăşiţi de situaţie și se aude cum cineva strigă spre ei: "Nu mai staţi, să scoatem oamenii afară!".



În înregistrarea publicată de Libertatea apare şi cântărețul Adrian Despot, care ajută la transportarea răniţilor.

Imaginile greu de privit arată cum mai mulți tineri morți sunt transportaţi pe paleţi din lemn, din cauza numărului insuficient de tărgi de care dispuneau echipajele de intervenție. În haosul creat, multe dintre victime, printre care se aflau și răniți, sunt abandonate pe asfalt, iar pompierii trec peste ei. Abia când un rănit strigă de durere este preluat de pompieri.

"Nu mai aveai ce să stingi. Focul din club era stins, mai rămăsese fum, trebuia să te ocupi de oamenii din exterior. Nu le-au luat nici măcar pulsul, nu s-au aplecat spre ei şi acest lucru a fost imediat vizibil când şefii au văzut imaginile şi, practic, filmarea a fost ascunsă tuturor", a declarat pentru Libertatea ofiţerul care a realizat filmarea.

Atunci când se pune problema ridicării persoanelor decedste, Orlando Şchiopu, şef în cadrul ISU, cedează nervos şi înjură morţii, spunând: “Lasă-i în p**a mea!”.

Într-o jumătate de oră, s-au succedat cinci şefi la comanda acţiunii de intervenţie, scrie Libertatea. Orlando Şchiopu a fost al patrulea şi a deţinut comanda doar 3 minute, între 23:07 şi 23:10, conform documentelor ISU citate de Corpul de Control al Guvernului.

Șeful DSU, Raed Arafat a precizat, pe pagina sa de Facebook, că nu ştia despre această înregistrare. "Ca să nu greșesc, sș nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat și pe ofițerul respectiv (care i-ar fi furnizat un CD cu filmarea.

n.r.), fiind pensionar, să-l intreb dacă mi-a lasat un CD cândva cu un filmulet despre Colectiv, iar acesta, ca și mine, nu știa nimic de aceasta informație", a scris Arafat.

Şeful DSU a mai menționat că "lucrurile nu pot fi perfecte". "Nu știu ce greșeli am comis în prima noapte. Ca și oricare intervenție la o catastrofă, lucruile nu pot fi perfecte niciodată, însă dacă este să vorbim de greșeli trebuie să înțeleg despre ce greșeli vorbește dânsul și sper să nu fie vorba de cele menționate în raportul corpului de control al PM pentru că la acuzațiile din raportul respectiv am răspuns printr-un raport amplu care se găsește pe site-ul DSU", a mai scris Raed Arafat.

Libertatea scrie, însă, că un CD cu imaginile filmate ar fi ajuns atunci şi în posesia lui Raed Arafat.

După incendiul din clubul ”Colectiv”, produs în seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Supravieţuitorii se luptă și astăzi cu rănile, cu operaţiile şi cu traumele psihice pe care le-au trăit în acea noapte și în zilele care au urmat. 

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod