Mii de druizi și de curioși admiră în fiecare an pe 21 iunie răsăritul la Stonehenge, celebrând solstițiul de vară
Grupurile mari care vin la Stonehenge în noaptea de dinaintea Solstițiului de vară au început să-și facă apariția în 1870, fiind formare din adepți ai druizilor celți. Din 1905, Ordinul Vechi al Druizilor, care în ciuda numelui său datează doar din secolul al XIX-lea, a început să organizeze la Stonehenge procesiuni druide moderne, notează Daily Mail.

Ceremoniile păgâne au continuat până în secolul XX, deși nu sunt acceptate de arheologi, care susțin că nu există nicio legătură între religia celților și practicile moderne. Se crede că Stonehenge era un imens monument funerar și un loc religios când a fost construit, dar nu se cunoaște nimic despre ritualurile care erau practicate aici în perioada preistorică.


Potrivit ziarului citat, druizilor li s-au alăturat, în anii '70, membrii mișcării New Age care au înființat la Stonehenge un "festival liber" anual și au declarat ansamblul neolitic un centru al vieții alternative. Afluența miilor de oameni care se adună în acest loc a stârnit îngrijorarea cercetătorilor, iar în 1985 organizația English Heritage a câștigat în instanță jurisdicția asupra celebrului complex, interzicând accesul neautorizat. 600 de persoane au încălcat, însă, interdicția, iar forțele de ordine au intervenit în forță, 16 vizitatori fiind internați în spital după acțiunea care a fost denumită "The Battle of the Beanfield".


La începutul anilor 2000, custozii ansamblului au decis, însă, să permită accesul liber de două ori pe an, în datele solstițiilor de vară și de iarnă, iar în prezent Stonehenge este deschis și cu ocazia echinoxiului de primăvară și a celui de toamnă.


Foto: Daily Mail
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro