S-a deschis ”Dogs For People” - primul Centru din Europa de Terapie Asistată de Animale și Cercetarea Interacțiunii Om-Animal

Fundația VIER PFOTEN a inaugurat azi, 28 ianuarie a.c., la București, primul Centru din Europa de Terapie Asistată de Animale și Cercetarea Interacțiunii Om- Animal, în care sunt folosiți câini comunitari, special selectati, antrenați și dresați pentru aceste activități.
Foștii câini comunitari și trainerii lor vor oferi în mod gratuit programe de terapie copiilor cu dizabilități la centrul “Dogs For People“ – Câini Pentru Oameni, un proiect finanțat integral de VIER PFOTEN.  

Coordonatoarea proiectului  VIER PFOTEN,  Dr. Anca Tomescu a declarat: „Acest Centru este un vis devenit realitate, fiind un proiect unic în Europa. Din 2004 încoace, de când am început să derulăm programe de terapie asistată de animale, am încercat în permanență să demonstrăm valoarea și contribuția imensă a acestor câini în beneficiile pe care le aduc copiilor. Acum, prin Centrul “Dogs For People“  inaugurat astazi, putem aduce dovezi despre beneficiile interactiunii pozitive cu animale.
Centrul beneficiaza de cea mai performantă tehnologie de cercetare în domeniul interacțiunii om-animal.


Ședințele de terapie sunt conduse de echipe compuse din psihoterapeuți, antrenori și câini special antrenați. Efectele pozitive ale terapiei asistate de animale au fost multă vreme subestimate: Centrul Dogs For People va permite accesul la cercetare științifică oricărui alt centru, universitate sau echipă de psihoterapeuți din România sau străinătate.

Prezent la deschidere, fondatorul și președintele VIER PFOTEN, Helmut Dungler, este și cel mai mare susținător al proiectului. “Cred că acest centru care reprezinta încununarea muncii de peste 10 ani a echipei noastre din România – poate reprezenta o cotitură în modul în care privim animalele comunitare pe întreg globul.
Astăzi, poate nu ne spune mare lucru această clădire unde ne-am adunat doar noi, susținătorii și presa. Dar gândiți-vă la zecile de copii care au făcut deja progrese remarcabile, la faptul că perceptia față de animalele fără stăpân s-a îmbunătățit. Gândiți-vă ce se va întâmpla în 10 ani de acum înainte și câte se vor schimba datorită acestui centru
“.   

Actorul Marius Manole, prezent și el la evenimentul de lansare, a ținut să spună că “Dogs For People e un proiect minunat, e o picătură de firesc în care se regăsesc deopotrivă destinele celor care au muncit ca acest vis să devină realitate și cele ale copiilor aflați în dificultate.
Faptul că există un asemenea centru e o speranță în plus că putem fi, în sfârșit, oameni cu animalele, dar și cu cei din jur
“.  

Psihoterapeutul Victor Chitic conduce supervizarea științifică a proiectului și este, totodată, cercetător în domeniul interacțiunii om-animal la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj. Una dintre ideile care a stat la baza proiectului “Dogs For People“ a fost stabilirea de parteneriate între centrul de terapie și institutele de cercetare. “Acest domeniu  de cercetare este încă la început, în România. Cred că acest centru va aduce o contribuție semnificativă în domeniul cercetării interacțiunii om-animal“.


Prin proiectul “Dogs For People”, VIER PFOTEN oferă gratuit terapie asistată de câini comunitari în România din 2004. Până acum, posibilitățile echipei au fost limitate, din cauza lipsei de spațiu și a resurselor. Prin deschiderea centrului,  Dr. Anca Tomescu sustine că peste 50 de copii vor putea beneficia anual de programele de terapie asistată de foști câini comunitari,  începând cu 2016.  


 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod