Cum să îţi continui viaţa profesională când eşti însărcinată

Este în regulă să continui să lucrezi până în ultimele săptămâni sau chiar zile ale sarcinii, atât timp cât nu există complicaţii. Dar cum poţi să îţi păstrezi energia la locul de muncă şi să îţi faci timp şi pentru a te conecta cu lumea bebeluşului tău? Avem sfaturi practice care să te ajute.
Păstrează confortul la locul de muncă. Atât timp cât nu există complicaţii, ar trebui să poţi să lucrezi până în ultimele săptămâni sau chiar zile ale sarcinii. Alocă însă cu regularitate timp pentru odihnă (15 minute sunt deseori suficiente) când poţi să iei o pauză de la responsabilităţile zilnice şi să te conectezi cu lumea bebeluşului tău.

PĂSTREAZĂ-ŢI SĂNĂTATEA LA LOCUL DE MUNCĂ

Dacă sarcina nu este una cu risc ridicat, probabil că poţi continua să lucrezi pe parcursul sarcinii până la termen, sau aproape de termen, dacă doreşti, deşi există desigur şi activităţi nepotrivite pentru o femeie însărcinată. Urmează câteva sfaturi care să te ajute să faci faţă zilei de lucru mai confortabil:

Fă pauze scurte

Dacă este posibil, fă pauze scurte (15 minute ajută) şi ţine-ţi picioarele ridicate la intervale regulate pe parcursul zilei. Aceasta ajută la circulaţia sângelui, reduce problema gleznelor şi picioarelor umflate şi previne apariţia crampelor.


Ridică-te în picioare

Ori de câte ori te ridici după o perioadă în care ai stat la birou, sau dacă te-ai bucurat de luxul de a te întinde puţin, nu uita să o faci încet. Dacă te ridici prea rapid când eşti însărcinată, rişti să ameţeşti.

Relaxează-te

Dacă ai un loc de muncă stresant, încearcă o formă de relaxare, cum ar fi yoga sau meditaţia, pe care să o practici cu plăcere şi individual. Nu trebuie să fii expert pentru a beneficia de aceste tehnici. Chiar şi o rutină de bază te ajută să reduci tensiunea şi să îţi păstrezi calmul şi starea de bine. Mult stres poate creşte riscul de a intra prematur în travaliu, aşa că este bine să te îngrijeşti nu doar de starea ta fizică, dar şi cea emoţională.

Odihneşte-te suficient

Dacă poţi găsi un loc confortabil, privat, la locul de muncă pentru a te întinde, bucură-te de un somn scurt la birou. Dacă nu este posibil, mergi la culcare foarte devreme când ajungi acasă.

Practică un sport

Sportul poate uşura disconfortul din timpul sarcinii, îţi ridică dispoziţia şi îţi întăreşte muşchii de care vei avea nevoie în timpul naşterii. Dar nu orice sport este sigur.
Pentru sfaturi importante de care să ţii cont şi exerciţii utile pentru momentul naşterii, citeşte în continuare!

Ar trebui să faci sport în timpul sarcinii? O regulă bună este că, dacă totul merge bine, poţi face aproape orice exerciţii în timpul sarcinii pe care le făceai şi înainte de a fi însărcinată. Şi, dacă nu făceai exerciţii, acum este momentul să începi.

Sportul întăreşte şi tonifică muşchii, unii dintre aceştia fiind cei pe care îi vei folosi în timpul travaliului şi al naşterii. De asemenea, creşte circulaţia sângelui între tine şi bebeluş, reduce multe dintre neplăcerile sarcinii (cum ar fi durerea de spate), îţi îmbunătăţeşte nivelul de energie şi te ajută să te simţi bine emoţional.

Siguranţa înainte de toate

Deşi sportul în timpul sarcinii este bun pentru tine şi pentru bebeluşul tău, există câteva precauţii de care trebuie să ţii cont atunci când faci exerciţii prenatale.

Iată câteva sfaturi:
Nu depăşi 30 de minute de sport dintr-o dată.
Include întotdeauna o perioadă de încălzire şi una de relaxare (pe lângă cele 30 de minute de sport).

Evită întinderile forţate, pasive, în programul de exerciţii din timpul sarcinii, cum ar fi să ajungi la degetele picioarelor sau exerciţiile pentru întinderea  tendoanelor.
Hormonii de sarcină îţi slăbesc încheieturile, astfel că întinderile în exces – care pot cauza leziuni ale muşchilor – au un mai mare risc în timpul sarcinii. De asemenea, evită loviturile sau săriturile rapide sau schimbările bruşte de poziţie.

Limitează activitatea aerobică la formele cu impact redus, în special dacă nu făceai sport regulat înainte de a rămâne însărcinată. Mersul activ, înotul şi exerciţiile la bicicleta staţionară sunt alegeri bune în timpul sarcinii.

Dacă te înscrii la un curs de aerobic sau un alt fel de sport, fă exerciţiile doar pe suprafeţe de lemn sau pe covor şi asigură-te că instructorul ştie că eşti însărcinată.

Protejează-ti muşchii abdominali şi lombari în timpul exerciţiilor prenatale, utilizând o poziţie bună şi evitând exerciţiile care pun presiune asupra lor, cum ar fi abdomene sau ridicarea ambelor picioare de la podea în acelaşi timp. În schimb, fă abdomene "mini" (vezi mai jos) şi, atunci când faci ridicări de picioare, ridică o dată un picior de la podea, ţinându-l pe celălalt îndoit, cu talpa piciorului pe podea.

Măsoară-ţi ritmul cardiac în momentele intense ale activităţii pentru a fi sigură că nu depăşeşti 140 de bătăi pe minut în timpul rutinelor de fitness din timpul sarcinii.
Evită supraîncălzirea: Bea multă apă şi nu fă exerciţii la temperaturi ridicate, în condiţii de umiditate.

Şi, nu uita, verifică întotdeauna cu medicul sau moaşa înainte de a începe orice exerciţii în timpul sarcinii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod