Nu! Nu ai voie! Cum să îți înveți copilul despre limite

Vrei ca cel mic să se comporte frumos, și chiar dacă asta nu este întotdeauna evident, și copiii își doresc același lucru!

 e fapt, atunci când disciplina se realizează cu consecvență și iubire, cel mic se simte în siguranță. Trucul este să știi cum să realizezi acest lucru.De departe una dintre cele mai mari provocări ale unui părinte se referă la disciplina copilului. Cu toții ne dorim ca micuții nostri să fie bine crescuți, dar este foarte dificil să realizăm asta fără să suprimam creativitatea sau să îi suprimăm sentimentul de sine. Am descoperit că disciplina este una din ariile creșterii copilului unde “fantomele din creșă” apar și provoacă probleme. Această expresie, inventată de bine-cunoscuta expertă în dezvoltarea copilului, Selma Fraiberg, se referă la amintirile din copilărie, experiențe trecute și tipare de gândire și de comportament pe care le aducem cu noi în meseria de părinte. Aceste fantome pot face creșterea și educarea copilului și mai complicate pentru că uneori  spunem un lucru, dar simțim și gândim altceva.

Predarea și învățarea

“Disciplina” provine dintr-un cuvânt-rădăcină care înseamnă “a instrui” și nu “a pedepsi”.

Scopul tău ar trebui să fie să-ți înveți copilul cum să se comporte în  mod adcvat, cum să-și păstreze controlul și cum să arate respect pentru alții. Am constatat că, dacă părinții planifică în mod clar ce își doresc să predea și nu scapă din vedere ceea ce copilul poate învăța în funcție de stadiul său de dezvoltare, atunci strategiile specifice sunt mai ușor de aplicat. Din punctul de vedere al copilului, cu cât mesajul predat este mai ușor și legătura dintre acțiune și consecință este mai strânsă, cu atât îi este mai ușor să înțeleagă ce se așteaptă de la el.

Să iubim limitele

Contrar opiniei generale, copiilor chiar le place să fie disciplinați, dar doar dacă aceasta se realizează cu consecvență și iubire. Știind în mod clar care sunt regulile și ce se va întâmpla în cazul în care acestea sunt încălcate, oferă siguranță unui copil. El se poate relaxa în joc și explorare pentru că știe unde sunt limitele. Cei mai anxioși copii mici pe care i-am văzut în biroul meu sunt cei care sunt disciplinați rar sau inconsecvent.

Acești copii vor alerga, șicana, vor fi nepoliticoși, vor lovi, folosi cuvinte urâte sau îi vor testa pe toți din jur pentru a căuta limitele și pe cineva care să fie la conducere, altcineva decât ei. Este înfricoșător pentru un copil mic să aibă prea multă putere. În afară de iubire, alt cadou prețios pe care i-l poți face copilului tău este disciplina.

Aprobarea contează

Mulți copii doresc să facă ceea ce părinții lor doresc ca ei să facă. Dragostea și atenția unui părinte sunt cele mai mari motivații din lume, iar copiii vor munci din greu pentru a le obține. Problemele apar atunci când părinții acordă prea puțină atenție copiilor lor sau atunci când insistă asupra comportamentului nedorit și nu observă lucrurile bune pe copiii lor le fac pentru a le face pe plac. Adesea, o problemă de disciplină dispare pur și simplu atunci când părintele își focalizează atenția asupra aspectelor pozitive și ignoră în mod strategic unele din lucrurile răutăciose. Recompensele, cum ar fi mici tratații, autocolante pe un grafic sau o activitate specială, pot ajuta la formarea comportamentului, dar nimic nu este la fel de puternic ca aprobarea părinților și sentimentul copilului că el poate face ceea ce oamenii doresc de la el.

Aceste recompense interne sunt cele mari: determină copilul să se simtă mândru de el însuși și să răspundă la următoarea provocare pe care viața o prezintă.

Dar cei mici nu pot depăși provocările dacă nu se simt confortabil. Bebelușul tău este un fin cunoscător al atingerilor delicate și este mereu în căutarea celor mai fine lucruri din viață. Bebelușii adoră să fie înconjurați de lucruri delicate, iar studiile arată ceea ce părinții au știut dintotdeauna: bebelușii preferă într-adevăr atingerea texturilor fine pe pielea lor. Bebelușii se bucură când sunt învăluiți în materiale fine, acest lucru având beneficii importante pentru dezvoltarea lui.

Noul Pampers Premium Care cu protecţie de 5 stele pentru piele, este făcut din cele mai bune materiale,  fine ca mătasea, ca o mângâiere pe pielea bebelușului. Este dotat cu un strat interior care asigură circulația permanentă a aerului în scutec, pentru ca pielea bebelușului să fie protejată și să poată simți toate mângâierile tale.

În plus, benzile laterale elastice te ajută să îți învălui bebelușul cu dragoste.

Pampers știe că un scutec nu trebuie să fie doar fin la atingere, ci și eficient împotriva umezelii și, tocmai de aceea, scutecele Pampers oferă până la 12 ore de protecție împotriva umezelii. Noul Pampers Premium Care este primul și singurul scutec care prezinta inovatia canalelor absorbante Pampers ce ajută la distribuirea uniforma a lichidului pentru protectie impotriva umezelii. Mai mult, indicatorul de umezeală arată când ar trebui schimbat bebelușul, astfel încât să se bucure în continuare de dragostea ta.
Pentru mai multe informaţii, puteţi vizita: www.pampers.ro

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod