Somnul bebelușului tău

Somnul nostru are mai multe stadii. Atât în cazul adulților, cât și în cel al copiilor, această “arhitectură a somnului” urmează un tipar previzibil de MRO (mișcare rapidă a ochilor) și SUL (somn de unde lente), cele două cicluri alternând la fiecare 90 de minute.


Somnul de unde lente are 3 etape:

 
1: Somnul ușor – este ușor de trezit, mușchii sunt relaxati cu scurte încordări ocazionale, mișcarea ocilor este lentă. 
2: Mișcarea ochilor se oprește 
3: Somnul profund  - apare de obicei în prima parte a nopții, este greu de trezit, mușchii sunt relaxați. 
Somnul cu mișcare rapidă a ochilor alternează cu somnul de unde lente pe parcursul nopții. În general, primul episod de MRO apare la aproximativ 90 de minute după ce adormim, dar episoade mai lungi si mai profunde apar în a doua jumătate a nopții. În timpul episoadelor de MRO, ochii se mișcă rapid în spatele ploapelor închise, respirația, bătăile inimii și tensiunea arterială sunt neregulate și, nu în ultimul rând, doar în timpul episoadelor de MRO visăm. 

Din acest motiv, somnul bebelușului se măsoară diferit, fiind împărțit în 3 categorii:
 
Somnul activ – În timpul somnului activ, similar cu MRO, bebelușul va tresări, își va mișca ochii, membrele sau chiar tot corpul.
În somnul activ poate părea că zâmbește sau face mici grimase și este posibil să facă mici vocalize în somn.  
Somnul liniștit – În timpul somnului liniștit, similar cu SUL, bebelușul va fi mai calm și dificil de trezit. 
Somnul nedeterminat sau tranzitiv -  Este perioada de somn care nu poate fi definită nici ca somn activ, dar nici ca somn liniștit. 

Somn de bebeluș sănătos și fericit

În jurul vârstei de 5 luni, majoritatea bebelușilor dorm toată noaptea. Dar pe măsură ce crește, bebelușul poate ajunge să se trezească mai des peste noapte, în special în a doua jumătate din primul an de viață. Acest lucru se poate înrâmpla din mai multe motive. Unele studii spun că, pe măsură ce crește, bebelușul devine mai conștient de mediul înconjurător și de atașamentul față de mamă, iar acest lucru îl face să fie mai conștient și de absența mamei. Alte cercetări leagă trezitul în timpul nopții de apariția dinților, puseurile de creștere și alte momente importante din dezvoltarea bebelușului. 

Nopți albe

În jurul vîrstei de 3 săptămâni, 90% dintre bebeluși se trezesc și își chemă părinții prin plâns. Dar nu îți face griji, până la 3 luni, procentul scade la 50%.
Doar jumătate dintre bebeluși iși mai cheama parinții când se trezesc. Cealaltă jumătate adorme singură la loc. Experții sunt de acord că mama poate încuraja bebelușul să adoarmă singur la loc, dacă se trezește în timpul nopții. 
Este important ca, în cazul iîn care copilul are o perioadă de somn agitat, să se excludă de către medic o eventuală afecțiune: erupție dentară, dureri abdominale, obstrucție nazală sau alte afecțiuni.’, spune Roxana Rusu, pediatru expert Pampers.

De ce se trezesc bebelușii?

Uneori, părinții au impresia că orice fac ei, poate trezi copilul. Ei bine, nu sunt foarte departe de adevăr, mulți factori, atât interni, cât și externi, pot întrerupe somnul bebelușului. Acești factori variază de la bebeluș la bebeluș, dar cescetările actuale spun scutecul uscat în timpul nopții este unul dintre factorii care contribuie la un somn mai liniștit și mai îndelungat.
 
Puține sunete sunt mai plăcute pentru urechile părinților, decât chiuitul și gânguritul bebelușului, mai ales că acestea sunt semne că bebelușul a avut un somn uscat, liniștit și odihnitor.
De fapt, putem spune că un bebeluș fericit și odihnit este ca o muzică pentru urechile părinților. 
Scutecele Pampers Active Baby-Dry sunt concepute pentru a ajuta bebelușul să aibă un somn liniștit și dimineți fericite. 
Pentru ca bebelușul să aibă dimineți fericite și nopți de somn neîntrerupt, are nevoie doar de iubirea ta și scutece care îi păstreză pielea uscată toată noaptea.

Cum te asiguri că micuțul tău are un somn liniștit în fiecare seară? 

Când ne dorim ca bebe să aibă un somn liniştit nu uităm de: aerisirea camerei, temperatură confortabilă, umiditatea aerului, lipsa luminii şi zgomotului, copilul să fi fost hrănit cu minim 1-2 ore înainte de nani (să nu se culce cu burtica plină), hăinuţele să fie comode, scutecul proaspăt schimbat, să acordăm copilului atenţie şi joacă activă cu minim 1 oră înainte de nani (altfel va fi stimulat să stea treaz să se joace), activităţile liniştitoare (poveste, cântec de nani etc) după băiţă şi până când adoarme.’, spune Cristiana Haica, psiholog expert Pampers.

Care sunt micile tale secrete pentru un somn liniștit? Împărtășește-le cu celelalte mămici din Comunitatea Părinților Pampers!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod