De ce nu ar trebui să mănânci un preparat cu orez sau paste la 5 zile după gătire?

Dacă lași carnea pe masă prea mult, știi deja că trebuie să o arunci. Dar ce se întâmplă dacă ai de-a face cu un preparat cu orez sau paste la 5 zile după gătire?
Deși preparatul ar putea părea inofensiv după ce a stat puțin pe masă, probabil că o să te gândești de două ori înainte de a-l mânca după ce afli mai multe despre bacteria Bacillus cereus.

Care sunt motivele pentru care nu ar trebui să mănânci un preparat cu orez sau paste la 5 zile după gătire? 


Bacillus cereus nu este o bacterie deosebit de rară. Aceasta va trăi oriunde poate - în sol, în mâncare sau în intestin. Habitatul natural al bacteriei Bacillus cereus este larg răspândit, incluzând solul, animalele, insectele, praful și plantele. Bacteria se va reproduce prin utilizarea nutrienților din produsele alimentare, inclusiv orez, produse lactate, mirodenii, alimente uscate și legume. Unele tulpini ale acestei bacterii sunt utile pentru probiotice, dar altele pot produce tofiinfecție alimentară dacă le este oferită oportunitatea de a crește și de a se înmulți, ca în cazul în care depozitezi alimentele în condiții greșite.

Iar cele mai grave scenarii pot provoca moartea.
A fost înregistrat un astfel de caz în 2005, când au fost afectați cinci copii dintr-o familie după ce au mâncat o salată cu paste făcută cu patru zile în urmă. Potrivit raportului, salata de paste fusese pregătită vineri și luată la picnic sâmbătă. După întoarcerea de la picnic, salata a fost lăsată în frigider până luni seara, când copiii au mâncat-o la cină. În acea noapte, copiii au avut vărsături și au fost duși la spital. Cel mai mic copil a murit, un alt copil a suferit insuficiență hepatică, iar ceilalți au avut o intoxicație alimentară severă, care a putut fi tratată cu fluide. 

Bacillus cereus este o cauză bine cunoscută a bolilor provocate de alimente, însă infecția cu acest organism nu este frecvent raportată din cauza simptomelor sale ușoare în cele mai multe cazuri, potrivit cercetătorilor.
Însă este posibil să apară moartea din cauza insuficienței hepatice, fiind demonstrată astfel severitatea problemei.

În timp ce aceste decese sunt foarte rare, există. Un alt caz din 2011 a implicat un student în vârstă de 20 de ani din Belgia, care și-a pregătit mâncarea pentru o săptămână: spaghete cu sos de tomate. Acesta gătise pastele cu cinci zile în urmă atunci când s-a hotărât să își încălzească o porție. Însă și-a lăsat mâncarea pe masa din bucătărie pentru o perioadă nespecificată de timp înainte de a o mânca. După diaree, dureri abdominale și vărsături severe, acesta a murit în aceeași noapte. 

Înainte de a exclude pastele din viața ta, ar trebui să știi că majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza aceste bacterii nu ajung să aibă insuficiență hepatică.
De obicei, suferă de o toxiinfecție alimentară. Însă bacteria poate cauza afecțiuni severe și moarte în cazul persoanelor cu sistemul imunitar compromis, sugarilor, persoanelor în vârstă și femeilor gravide. Cele mai multe persoane afectate își revin în timp, fără tratament. Acestea nu merg la doctor pentru un diagnostic adecvat și, prin urmare, nu apar în rapoarte.

Dar cum este provocată toxiinfecția alimentară și ce poți face?


Bacteria Bacillus cereus are obiceiul prost de a secreta toxine periculoase în alimente. Unele dintre aceste toxine sunt foarte greu de distrus de căldura pe care o face cuptorul cu microunde. De exemplu, una dintre toxinele care provoacă vărsăturile, numită toxină ermetică, poate rezista la 121°C timp de 90 de minute.
Iar aceasta nu este singura toxină pe care o vei regăsi în arsenalul său.

Este important să ții alimentele în frigider și să menții curățenia în bucătărie. Trebuie să te speli pe mâini în mod corespunzător și să pregătești alimentele în mod corect. În plus, încălzirea adecvată a preparatelor va distruge majoritatea bacteriilor și toxinele lor.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod