Charlie Chaplin

Recomandarea Cinemagia: Cum a făcut pandemia de gripă spaniolă din 1918 să se oprească Hollywood-ul

În momente dificile, ca cele pe care le traversăm, e instructiv să analizăm ce au făcut alții înaintea noastră, care au traversat crize existențiale la fel sau chiar mai mari.
O epidemie masivă de gripă, izbucnită acum 102, a închis în 1918 producția de filme și a afectat actorii. „Pesimiștii comentau că ar fi începutul sfârșitului”, scrie publicația The Hollywood Reporter într-o amplă analiză a situației de acum un secol.

Erau motive să fie momente faste la Hollywood. Ororile Primului Război Mondial se apropiau de final – era noiembrie 1918 – iar industria, mai exact filmul mut, era în plină expansiune, oferind proiecții în peste 20.000 de săli de cinema din America.
După Weekly Service, în 1918 se credea că industria filmului urma să fie pe locul 5 în economia americană, după agricultură, extragerea cărbunelui, industria oțelului și transport, fiind capitalizată cu circa 250 de milioane de dolari. Totuși, acest progres rapid se vedea amenințat de epidemia de gripă, care avea să secere milioane de vieți pe glob...

Ca astăzi, în plină criză COVID-19, studiourile și sălile de cinema aveau de-a face cu pericolul unei viroze care amenința nu doar viețile angajaților, dar și funcționarea ramurii economice.
Pentru mai multe luni, studiourile și lanțurile de cinematografe au crezut că gripa spaniolă se va limita la Coasta de Est. Totuși, gripa mergea spre vest.

La începutul lui octombrie, National Association of the Motion Picture Industry, care pierdea bani pe măsură ce sălile din Statele Unite erau pe jumătate goale, anunța un embargo la premiere începând cu 14 octombrie. Proprietarii de săli de cinema din Los Angeles, dintre care unii deja începuseră să distribuie măști de tifon, au reacționat la embargo cu sfidare.
Legendarul impresar Sid Grauman, totuși, declara cu aroganță către Los Angeles Times că „are suficiente filme la îndemână, că nu are informații privind gripa de la cei apropiați și că nu a auzit niciun strănut de la public...” Totuși, pe 11 octombrie, primăria Los Angeles ordona tuturor teatrelor, cinematografelor și saloanelor de distracție să se închidă până la noi ordine, închizându-se astfel 83 de cinematografe. Citește continuarea pe cinemagia.ro!
5 Aprilie 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod