Adevărul de sub rochia roșie: Povestea femeii care a învins cancerul la sân

Australianca Beth Whaanga a supraviețuit teribilei boli, dar a rămas fără prieteni după ce a pozat dezbrăcată, dezvăluind cum arată corpul ei ciuntit de operații.

Beth e o învingătoare. A învins cancerul care-i rodea corpul, după ce a trecut prin infern, și a supraviețuit, așa, cu trupul ciuntit de boală. Dar trăiește, iar cei patru copii ai săi au mamă, asta este cel mai important. Nu mai arată, n-avea cum să mai arate, la fel ca înainte de a afla diagnosticul înfiorător, dar e mai om decât mulți dintre cei care-s sănătoși tun. Și e mai puternică, mult mai puternică. Paradoxal, deși a chinuit-o îngrozitor, cancerul i-a arătat cine este cu adevărat și de ce poate fi în stare.

Rochia roșie pe care o poartă Beth ascunde semnele războiului. La mijlocul lunii februarie, ea și-a luat inima în dinți și a făcut un gest neașteptat, îndrăzneț și măreț. Unii zic că și nebunesc. Poate...

Beth Whaanga s-a dezbrăcat și s-a lăsat fotografiată de prietena ei foarte bună, Nadia Mascot, pentru un proiect pe care ele l-au intitulat "Under The Red Dress/Sub rochia roșie". Scopul inițiativei lor este educarea femeilor în privința cancerului și să arate cum i-au schimbat operațiile corpul. Beth a vrut să demonstreze că orice femeie care pare atrăgătoare poate ascunde cicatricile dureroase ale luptei cu boala nemiloasă. Ea știe că trupul său nu e o priveliște plăcută, dar și-a dorit să arate adevărul. Iar adevărul ei nu este frumos, nu-i nici comod și nici ușor de acceptat.

Dar asta e realitatea: cancerul mutilează corpul, și, din păcate, mutilează și mentalitatea oamenilor, de parcă s-ar infiltra și în mințile celor care nu-l au. Din păcate, astăzi ești judecat după cum arăți, nu după ceea ce ești. Să nu fim ipocriți - mulți nu sunt pregătiți să accepte așa ceva. Beth și-a expus corpul pentru a explica ce face cancerul, nu pentru a brava.



Beth Whaanga a fost diagnosticată cu cancer la sân anul trecut, chiar în ziua în care împlinea 32 de ani. Mai târziu, ea a aflat că este purtătoare a genei BRCA2, care generează această maladie nemiloasă. În noiembrie, ea a trecut printr-o dublă mastectomie și histerectomie. Și-a pierdut sânii, a rămas fără uter, dar asta n-a împiedicat-o să-și spună povestea. Ea sună așa: "Avertisment. Aceste imagini sunt dure și conțin scene topless. Ele nu au caracter sexual. Scopul acestui proiect este creșterea interesului pentru cancerul la sân. În cazul în care considerați că aceste imagini sunt obscene, vă rog să le scoateți din feed-ul dumneavoastră.
În fiecare zi trecem pe lângă oameni. Aceste persoane par normale, dar uneori, sub hainele lor, corpul lor spune o poveste diferită. Nadia Masot și eu dorim să găsim alte persoane care vor să participe la proiectul nostru, pentru a arăta și celorlalți că toți suntem afectați de cancer. Tinere sau bătrâne, vârsta nu contează, autoexaminarea este vitală. I se poate întâmpla oricui."
Asta a scris Beth pe pagina sa de Facebook.

Iar asta a scris prietena ei, Nadia: "În munca mea de fotograf, am devenit însetată să împărtășesc imagini cu mai mult sensuri și scopuri. Această pornire a fost declanșată de lupta pentru sănătate a unei prietene. Vreau să fiu capabilă să ajut oamenii cu abilitățile mele. Călătoria lui Beth, de la diagnostic până la operații, m-a impresionat și am simțit că am ceva de spus. În timp ce făceam pozele, am simțit că asta nu trebuie să se opească aici. Trecem în fiecare zi pe lângă oameni pe stradă și le vedem doar exteriorul. Ceea ce simt ei că e confortabil să arate lumii spune deseori o poveste diferită de bătăliile lor secrete. Under the Red Dress este un proiect care încearcă să spună poveștile tăcute pe care oamenii nu doar că vor să le spună, dar pe care vor să le și audă. Oricine își dorește să știe că persoana de la ușa învecinată este un om, așa cum este el."



Imaginile nu sunt ușor de privit. Arată o mastectomie totală, o reconstrucţie a sânilor, o reconstrucţie a buricului, o histerectomie totală şi mai sunt şi ravagiile făcute asupra pielii de pierderea rapidă în greutate. Şi pierderea părului.

În fiecare dintre aceste fotografii apare o femeie puternică. O învingătoare. Pentru că doar o femeie puternică poate face aceste poze după atâta suferinţă. O femeie care, aşa cum scrie Rebecca Sparrow pentru site-ul australian mamamia.com.au, citat de Huffington Post, a păşit spre propria vulnerabilitate pentru a ajuta alte femei. Pentru a le reaminti să se autoexamineze, să ia aminte la pericolul cancerului şi să înceapă să discute despre răspândirea acestei boli.



Dar nu toată lumea vede asta. Câţiva dintre prietenii lui Beth au gândit altfel. Când ea a postat imaginile pe Facebook, 103 de utilizatori i-au dat imediat Unfriend. Unii au considerat că imaginile sunt inadecvate sau chiar pornografice.

"Când am auzit asta, am fost derutată. Apoi furioasă. Dar am trecut peste asta. Am făcut-o. E înfricoşător. Tulburător. Dezamăgitor. Şi poate că unii dintre voi, citind aceste rânduri, simţiţi la fel. Poate că ştiţi pe cineva care are operaţii asemănătoare. Poate cancerul a lovit în familiile voastre. Poate sunteţi pe cale să faceţi o examinare. Sau poate nu vreţi să vă gândiţi la aşa ceva. Poate că nu vreţi să vi se amintească despre cancerul mamar. Şi cel mai uşor lucru acum este să te uiţi în altă parte. Întoarce capul. Dă-i unfriend femeii care a postat aceste imagini provocatoare. Înţeleg. Dar te rog să o priveşti din nou pe Beth. Cancerul mamar este cel mai des tip de cancer înregistrat la femeile din Australia şi Marea Britanie. Te rog să o priveşti din nou pe Beth. Una din opt femei este diagnosticată cu cancer la sân. Îţi cer să priveşti din nou. Pentru că Beth are nevoie de sprijinul nostru. Nu trebuie să se simtă ruşinată pentru că a făcut ceva atât de furtunos şi curajos. Pentru că a făcut ceva ca să ajute la salvarea altor vieţi", a scris Rebecca Sparrow.

E posibil ca adevărul de sub rochia roşie să deranjeze, pentru că e brutal şi necenzurat. Şi pentru că nu este ceea ce se aşteaptă întotdeauna oamenii să fie sub o rochie roşie. Dar într-un trup ciuntit de boală bate o inimă tare. Şi dacă o singură femeie îşi face o examinare a sânilor sau merge să facă o mamografie ori vorbeşte cu doctorul după ce a văzut aceste fotografii, înseamnă că Beth nu şi-a pierdut degeaba prietenii.


Foto: Nadia Mascot / Under The Red Dress project

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oana pe 15 Iun 2014, 21:26
    sub rochia rosie

    o femeie foarte curajoasa si puternica! felicitari!

    0
    0

  • Tania pe 21 Apr 2014, 22:27
    cancerul

    Felicitari ,Beth pentru curajul tau ! Sunt sigura ca va ajuta multe femei .

    1
    0

  • magda pe 3 Mar 2014, 17:28
    cancer

    mama mea tocmai a decedat din cauza cancerului la san, dupa ani de suferinta si operatii, asa ca o inteleg, iar cei care nu au inteles nu ii erau prieteni

    6
    1

  • bobby pe 2 Mar 2014, 20:37
    beth

    e o femeie frumoasa

    8
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod