Invidia poate fi bună, însă nu și gelozia

Gelozia este adesea văzută ca o emoție negativă sau ca o trăsătură rea. Este, de obicei, însoțită de acțiuni precum răzbunare sau amărăciune, mai ales când declanșează o anumită energie în interiorul cuiva.
În scenariile romantice, ideea că cineva este gelos pe partenerul său când acesta vorbește cu o altă persoană este un exemplu tipic. Sau poate că vezi pe cineva că are ceva ce vrei cu disperare, dar nu ai. Gelozia îi poate face pe oameni să ia decizii pe care le regretă ulterior sau îi transformă în ființe reci și amare. Dar există și momente în care sentimentul invidiei poate schimba o persoană. Această dorință pentru ceva ce nu avem poate să ne facă să avem acea determinare pentru a obține ceea ce vrem. Am putea să privim altfel gelozia? Poate fi un lucru bun să fii invidios?

Motivele pentru care ar trebui să fii invidios, nu gelos


Gelozia este o emoție naturală, deși a fost condamnată de toate culturile de-a lungul istoriei. Aceasta tinde să fie percepută ca având o încărcătură negativă, cu tendințe distrugătoare mari, fie către alte persoane, fie către propria persoană.
În timp ce energia negativă poate apărea odată cu invidia, aceasta poate fi, de asemenea, baza pentru construcție și motivație. Dozele mici de gelozie pot ajuta o relație să meargă mai departe sau ne pot inspira să fim mai atenți când vine vorba despre acțiunile noastre.

Potrivit specialiștilor, gelozia se referă în primul rând la reacția noastră la o pierdere. Atunci când ești atașat emoțional de ceva și ți se ia sau ești amenințat că ți se ia, reacția ta este însoțită de furie și durere. 

Invidia se concentrează asupra a ceea ce nu ai. Este posibil să vezi pe cineva cu ceea ce îți dorești și să invidiezi persoana respectivă. Volumul de invidie pe care îl simți este relativ la cantitatea de inechitate pe care o simți în legătură cu situația.
Această energie negativă este adesea îndreptată proporțional către persoana în cauză. Se poate spirala apoi în sentimente inferioare de nevrednicie, iar rezultatul este de a justifica lucrurile pentru cum sunt în loc de a avea motivația de a obține mai mult. Atunci când o descompunem, invidia este înrădăcinată în frică. Este frica de a te simți slab, fără putere sau mai puțin decât ești. 

Invidia este o încercare ce stă la baza vieții omului ca ființă socială și care apare imediat ce două persoane devin capabile de o comparație reciprocă. Reglementează toate relațiile personale. Adesea, dacă cineva strălucește în lumina reflectoarelor datorită unei realizări a noastre, simțim nevoia să contrabalansăm acest lucru, menționând o nedreptate pentru a echilibra situația.
Negativitatea din jurul invidiei se naște din comparații care devin mai puternice în cadrul unei societăți strânse și al oamenilor cu medii similare și comparabile cu noi.

Cum poate fi defectul invidiei un lucru bun?


Este important să percepi invidia ca indicator al locului în care te afli și unde te îndrumă. Este o șansă să stai și să reevaluezi mentalitatea și ceea ce îți dorești în viață. Ce îți spune sentimentul invidiei? Există o anumită direcție pe care ar trebui să o urmezi? De ce ai aceste sentimente? Este important să îți pui aceste întrebări dacă vrei să te concentrezi asupra a ceea ce trebuie să schimbi în interiorul tău pentru a obține ceea ce îți dorești.

Invidia este o iluzie.
Nu este vorba despre realitate, ci despre percepția noastră. În momentul în care înțelegi acest lucru, poți folosi invidia ca pe un combustibil pentru a te motiva și pentru a-ți schimba mentalitatea față de tine și de situația ta.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod