7 nutrienți esențiali pentru un păr sănătos

Părul des, sănătos și strălucitor depinde de câțiva factori. Genetica, în primul rând, joacă un rol important. Apoi vârsta, mediul în care trăiești și felul în care îl îngrijești contează la fel de mult.
Dar când vine vorba de frumusețea părului, un lucru este clar: ești ceea ce mănânci.

În primul rând, trebuie să mănânci suficient. Organismul uman este foarte bine organizat și prioritizează hrănirea organelor esențiale și asigurarea funcțiilor vitale înainte de toate. Lucruri auxiliare precum părul și unghiile se află destul de jos pe lista de priorități a corpului, chiar dacă acestea sunt importante pentru tine.

Din această cauză, pentru a avea păr, unghii și piele sănătoasă, este foarte important să ai o alimentație adecvată. Dacă organismul tău este într-un deficit permanent de nutrienți, va redirecționa nutrienții pe care îi are către cele mai importante funcții, iar părul va avea de suferit.

Trebuie să te asiguri că ai o alimentație bogată în nutrienți, care să-ți ofere suficientă energie (calorii) pentru vârsta ta și nivelul tău de activitate fizică. Iată care sunt cei mai importanți șapte nutrienți care nu ar trebui să-i lipsească părului tău:

Proteine


Părul tău este compus din proteine, prin urmare este de înțeles de ce proteinele joacă un rol crucial în menținerea părului rezistent și sănătos. O alimentație săracă în proteine poate avea drept consecință un păr uscat, aspru, rar și chiar căderea părului.

Cele mai multe persoane ar trebui să consume între 50 și 70 de grame de proteine în fiecare zi, în funcție de vârstă, dietă (vegetarienii ar trebui să consume puțin mai multe proteine) și nivelul de activitate fizică, declară nutriționistul Katie Trant pentru helloglow.com.
Nucile, semințele, leguminoasele, carnea și peștele sunt toate surse bune de proteine. 

Vitamine din grupul B


Vitaminele B formează o grupă foarte mare de vitamine, multe dintre ele fiind responsabile în organism pentru menținerea părului rezistent, stimularea circulației sanguine la nivelul pielii și stimularea foliculilor să producă fire sănătoase de păr. Vitaminele din grupul B au un rol și în stoparea căderii părului și te ajută să ai un păr lung și strălucitor.

Vitaminele B care sunt în mod deosebit necesare pentru a avea păr puternic și strălucitor sunt niacina, acidul pantoteic, acidul folic, vitaminele B6 și B12. O altă vitamină B, biotina, joacă un rol esențial în stimularea creșterii noilor celule.

Surse bune de vitamine B sunt ouăle, carnea de pui, somonul, quinoa, ovăzul, orezul brun și legumele și verdețurile de culoare verde închis.

Fier


Căderea părului este un semn că nivelul fierului din sânge este prea mic. Nivelul scălzut de fier, problemă cunoscută ca anemie feriprivă, întrerupe alimentarea foliculilor de păr cu nutrienți, care apoi întrerupe ciclul natural de creștere a părului și duce la căderea părului.
Atât foliculul de păr cât și firul de păr sunt dependente de fluxul sanguin bogat în fier, de aceea ai nevoie de alimente care conțin acest nutrient.

Alimente de origine animală bogate în fier sunt carnea roșie, carnea de pui și pește, iar cele de origine vegetală sunt lintea, legumele de culoare verde închis, semințele de dovleac și caisele uscate. Este important de știut că vitamina C ajută la absrobția fierului, în timp ce calciul consumat în același timp cu alimente bogate în fier poate afecta absorbția fierului.

Vitamina C


Nu doar că vitamina C ajută la absorbția fierului din alimente, dar este și un antioxidant puternic. Vitamina C joacă un rol esențial în producția de colagen, o proteină care fortifică vasele de sânge ce hrănesc foliculii de păr.

Găsești vitamina C în alimente precum citrice, kiwi, căpșuni, guava, papaya, fructe de pădure, broccoli sau cartofi fulci.

Vitamina E


O dietă bogată în alimente care conțin vitamina E va ajuta la protejarea părului de soare, frig și aer uscat. Migdalele ;i alte tipuri de nuci și semințe sunt o sursă naturală foarte bună de vitamina E, la fel și semințele de floarea soarelui, germenii de grâu și legumele verzi.

Vitamina A


Substanța uleioasă produsă de scalp care are rolul de a menține pielea și părul hidratate depinde de vitamina A. Acest "balsam" natural este secretat de glandele sebacee, iar fără suficientă vitamina A, producția este scăzută.
Rezultatul este un păr uscat, casant, lipsit de strălucire și un scalp care se descuamează.

Găsești vitamina A în produse lactate, ficat și gălbenuș de ou. Beta-carotenul este un precursor al vitaminei A și se găsește în alimentele vegetale precum morcovi, dovleac și verdețuri.

Zinc


De multe ori, scalpul uscat, care se descuamează, este cauzat de o deficiență de zinc. Lipsa zincului poate duce și la căderea părului în cazul unor persoane. Zincul se găsește în stridii, carne de vită, gălbenuș de ou sau cereale integrale.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod